Cele patru rachete balistice lansate de Phenian, luni, în direcția Japoniei, au făcut parte dintr-un exercițiu desfășurat pentru a lovi „bazele forțelor imperialiste americane” de pe teritoriul nipon, în caz că un asemenea atac ar fi necesar, a anunțat, ieri, agenția nord-coreeană de știri KCNA, citată de presa internațională. Liderul suprem, Kim Jong-un, a supervizat personal tirul de încercare și a ordonat el însuși declanșarea acestuia.
Obiectivul demonstrației de forță a fost „un eventual atac asupra bazelor militare ale agresorului imperialist american în Japonia, în caz de necesitate”, a transmis KCNA, indicând că unitatea de artilerie „Hwasong” a efectuat acest antrenament militar. Potrivit agenției de presă nord-coreene, Kim Jong-un a descris cele patru rachete ca fiind „atât de precise, încât semănau cu avioane care fac acrobații aeriene în formație”. Trei dintre cele patru rachete lansate la începutul săptămânii au căzut în apele teritoriale japoneze. Exercițiul de luni pare a fi un răspuns al regimului de la Phenian la manevrele militare anuale comune ale Coreei de Sud și SUA, începute săptămâna trecută. La vremea respectivă, Kim Jong-un ceruse armatei sale „să fie în alertă maximă în fața situației dramatice în curs, în urma căreia un război adevărat poate izbucni în orice moment”, conform KCNA. Comandantul suprem insistase ca trupele sale să fie pregătite „să reacționeze rapid, să ocupe poziție de atac cu scopul de a putea deschide focul și să anihileze inamicii de îndată ce un ordin în acest sens ar fi dat de Comitetul Central al Partidului”. În urma tirurilor de luni, Japonia și SUA au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru astăzi. Rezoluțiile Consiliului interzic Coreei de Nord orice utilizare a tehnologiei rachetelor balistice. Cu toate acestea, cele șase valuri de sancțiuni aplicate de ONU de la primul test nuclear nord-coreean, în 2006, nu au avut niciun efect asupra programului de înarmare al regimului de la Phenian, care continuă să se doteze cu ceea ce Kim Jong-un califică a fi „arme defensive”.
Scut antirachetă în coasta lui Kim
Puse în stare de alertă din cauza comportamentului tot mai agresiv al nord-coreenilor, oficialitățile americane au anunțat, ieri, că au început instalarea unui sistem antirachetă în Coreea de Sud, care va neutraliza orice rachetă considerată o amenințare la adresa aliaților asiatici. De altfel, un purtător de cuvânt al forțelor americane din Coreea de Sud afirma încă de luni că una dintre cele cinci componente principale ale sistemului antirachetă a sosit la începutul acestei săptămâni. James Mattis, secretarul american al Apărării, ceruse autorităților de la Seul, în luna februarie, desfășurarea rapidă a sistemului antirachetă. „Terminalul pentru Apărare la Mare Altitudine” (THAAD) este un sistem antirachetă ce acționează pe o rază de 200 de kilometri și poate atinge o altitudine de 150 de kilometri, scrie BBC. Acesta doboară rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune și a fost desfășurat până acum în Guam și Hawai, ca o măsură de protecție contra unor eventuale atacuri din partea Coreei de Nord. China a protestat ieri, cu fermitate, față de instalarea scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud. De altfel, de-a lungul timpului, atât China, cât și Rusia și-au exprimat opoziția față de amplasarea THAAD, estimând că radarul acestui sistem militar ar putea afecta și securitatea unor teritorii vaste aparținând celor două țări.
„Ministerul chinez de Externe se opune în mod ferm instalării THAAD” Geng Shuang, purtător de cuvânt al MAE chinez