Oficialitățile de la Washington susțineau în permanență că fac progrese pe frontul afgan. În realitate nu făceau și știau acest lucru, arată o investigație explozivă dezvăluită de publicația „The Washington Post”, care riscă să zdruncine din temelii societatea americană și elitele politice și militare ale țării. Noul scandal este numit „Pentagon Papers”.
Documente guvernamentale confidențiale de mare valoare obținute de „The Washington Post” demonstrează că lideri politici și militari ai Statelor Unite au mințit constant publicul american, pe toată durata celor 18 ani de campanie contra talibanilor din Afganistan, rostind declarații oficiale despre „progresele” constante realizate pe câmpul de luptă, deși știau că acestea sunt neadevărate, iar războiul devenise inutil și nu putea fi câștigat. Documentele ajunse în mâinile ziariștilor au fost generate de un proiect federal secret, care avea drept obiectiv examinarea eșecurilor aflate la baza celui mai lung conflict armat din istoria SUA. Arhiva numără peste 2.000 de pagini, nepublicate până acum, conținând declarații ale unor oameni care au fost implicați direct în acest război, de la generali și diplomați, la membri ai echipelor umanitare și oficialități afgane. Executivul american a încercat să protejeze identitățile celor mai mulți dintre cei intervievați în acest proiect și a secretizat aproape toate declarațiile lor. În interviuri, peste 400 de persoane implicate direct în războiul afgan au criticat fără menajamente greșelile unei campanii care a durat aproape două decenii, explicând, conform propriilor viziuni, de ce SUA s-au împotmolit în Afganistan. Într-un limbaj direct, pe care rareori îl foloseau în public, în calitate oficială, intervievații au făcut mărturisiri pline de frustrări și reproșuri față de modul în care mai multe administrații americane, conduse de George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, au irosit banii contribuabililor cu bună știință. De altfel, investigația confirmă faptul că liderii politici și militari americani știau că sume imense erau irosite pe o încercare zadarnică de a „occidentaliza” o țară unde acest lucru nu era posibil. Potrivit cifrelor avansate de publicația americană, conflictul afgan a costat până în momentul de față un trilion de dolari (o mie de miliarde de dolari). Mai mult, acest război fără sfârșit a costat viețile a cel puțin 2.351 de soldați americani și rănirea altor peste 20.000.
„Habar n-avem ce facem!”
„Am fost lipsiți de o înțelegere fundamentală a Afganistanului. Habar nu aveam ce facem!”, a mărturisit Douglas Lute, general american de trei stele, considerat „eminența cenușie” de la Casa Albă a acestui război, în timpul administrațiilor Bush și Obama. „Ce încercăm noi să facem acolo? Nu aveam nici cea mai vagă idee asupra a ceea ce ne înhămasem să facem”, a recunoscut el, în interviul acordat anchetatorilor guvernamentali, în 2015. „Dacă cetățenii americani ar fi știut magnitudinea acestei disfuncții …2.400 de vieți pierdute!”, a mai spus Lute, dând vina pentru uciderea militarilor americani pe greșelile birocratice din Congres, de la Pentagon și de la Departamentul de Stat. Una dintre pricipalele teme ale investigației dezvăluite de publicația americană a fost manipularea pe scară largă a statisticilor oficiale oferite publicului pentru a ascunde adevăratul dezastru înregistrat de acest război. O altă temă a fost modul în care liderii de la Washington au închis ochii la hoția de amploare a oficialităților afgane corupte, care au furat constant din banii contribuabililor americani. La acest dezastru au participat, în egală măsură, republicanii și democrații, care au insistat la unison ca SUA să intre și, mai ales, să rămână în acest război.
„Osama bin Laden râde probabil din mormânt de cât am cheltuit în Afganistan. Ce am obținut din acest efort de un trilion de dolari?”
Fost ofițer de marină