La Electrica se invocă investiţiile amânate mereu în anii trecuți
Proiectul de buget al gru-pului Electrica, unde statul mai deţine 48,7% din acţiuni, nu face excepţie de la majorarea remuneraţiei membrilor organelor de conducere.
Deşi fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, atrăgea atenţia anul trecut conducerii că banii obţinuţi din listarea a 15% din acţiunile companiei în urmă cu doi ani (1,95 miliarde de lei) stau în bănci în loc să fie folosiţi în proiecte majore de investiţii, conducerea Electrica îşi motivează intenţia de a-şi majora remuneraţia tocmai prin aceste proiecte.
„Având la bază cele mai bune practici utilizate la nivel internaţional şi naţional, precum şi situaţia actuală a societăţii şi proiectele importante ce urmează a fi dezvoltate şi implementate sub îndrumarea Consiliului de Administraţie (CA), Comitetul de Nominalizare şi Remunerare (CNR) şi Consiliul de Administraţie au hotărât să prezinte acţionarilor o propunere revizuită referitoare la remunerarea membrilor, având ca piloni principali o remuneraţie lunară fixă şi o indemnizaţie pentru participarea în cadrul şedinţelor”, se specifică într-un document postat pe site-ul companiei. Astfel, „pentru îndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor şi obligaţiilor sale, administratorul ar urma să primească o remuneraţie fixă lunară în cuantum de 4.000 euro brut în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii sau o remuneraţie în valoare de 3.000 brut în calitate de membru al Consiliului de Administraţie. De asemenea, va primi o indemnizaţie brută în valoare de 1.000 euro pentru fiecare şedinţă a Consiliului de Administraţie la care participă sau o indemnizaţie brută în valoare de 1.200 euro pentru fiecare şedinţă la care participă în calitate de preşedinte al comitetului care raportează către Consiliul de Administrație sau o indemnizaţie brută în valoare de 1.000 euro pentru fiecare şedinţă la care participă în calitate de membru al comitetului care raportează către Consiliul de Administraţie”.
Apelează la consultanţă străină, pentru justificarea majorărilor
La această variantă de remuneraţie s-a ajuns ţinându-se cont şi de rapoartele furnizate pe această temă de consultanţii AT Kearney şi Pedersen & Partners. Analiza consultanţilor a luat în calcul comparaţia cu alte industrii (de exemplu, industria de petrol şi gaze) şi cu alte ţări. Una dintre concluzii a fost că „actuala remuneraţie fixă lunară (a membrilor Consiliului de Administraţie - n.r.) este situată la nivelul cuartilei inferioare (2.500 euro brut); pentru comparaţie, conform studiului menţionat mai sus, nivelul mediu presupune o remuneraţie fixă lunară de 5.000 euro brut”, se specifică în documentul Electrica postat pe site.
Creşteri substanţiale şi la societatea Nuclearelectrica
Societatea Nuclearelectrica, unde statul deţine 82,5% din acţiuni, estimează în acest an un profit net de 41,12 milioane lei, sumă care reprezintă o scădere cu 72% faţă de cel preli-minat pentru 2015. În schimb, proiectul de buget prevede o creştere a bugetului alocat pentru plata contractelor de mandat ale directorilor şi administratorilor cu 27% în total, la 3,673 milioane lei.
Pentru directori, veniturile se majorează cu 36%, la 2,806 milioane de lei.
În privinţa administratorilor, cheltuielile cu contractele de mandat ar urma să se majoreze cu 3%, la 867.000 lei, componenta fixă crescând cu 1%, la 290.000 lei, iar cea variabilă, cu 5%, la 577.000 lei. De asemenea, proiectul mai prevede şi majorarea bonusurilor acordate salariaţilor cu 41%, suma totală urmând să urce la 18,351 milioane de lei, ca urmare a majorării cheltuielilor sociale. Acestea includ cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaţilor și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, sau contra-valoarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii lor de familie.
Transelectrica, profit la jumătate
Potrivit proiectului de buget al companiei Transelectrica, unde statul mai deţine 58% din acţiuni, pentru 2016 se estimează o înjumătăţire a profitului net comparativ cu anul trecut când s-a ridicat la 366,4 milioane de lei. Şi veniturile companiei urmează să scadă de la 3 miliarde de lei, în 2015, la 2,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile vor creşte de la 2,5 miliarde de lei la 2,6 miliarde de lei. Deşi indicatorii financiari sunt în scădere, contractele aferente top managementului vor înregistra o creştere substanţială. De la 1,5 milioane de lei, cât au fost în 2015, pentru anul în curs compania ar urma să aloce un buget de 4,5 milioane de lei.