Jurnalul.ro Timp liber Culinar Labneh, iaurtul libanez bine scurs: cum îl folosim în bucătărie?

Labneh, iaurtul libanez bine scurs: cum îl folosim în bucătărie?

de Andreea Tiron    |   

Iaurtul simplu este un aliment de bază în multe bucătării. Este un mic dejun grozav cu fructe de pădure și granola, o bază pentru dressing de salată sau chiar un înlocuitor sănătos pentru smântână. Dar dacă poate fi chiar mai mult decât atât?

Și cu asta am spus cam tot! 

Potrivit cumvaplace.ro, cuvântul labneh este derivat din „laban”, care înseamnă alb sau lapte. Locul nașterii lui nu este foarte clar, dar este foarte apreciat și parte integrantă a bucătăriei din Levant (o regiune care include Libanul modern, Siria, Palestina, Iordania și Israelul). Cert este că a fost un ingredient fundamental în bucătăria acestei regiuni de mii de ani.

Cum a apărut nu este foarte complicat de dedus, în condițiile în care țările cu climă caldă nu aveau mijloace pentru a păstra laptele proaspăt, așadar era mai ușor să-l lase la fermentat și să-l transforme în iaurt. De aici și până la produsul final, o cremă densă de iaurt, a fost doar un pas.

În vremea din urmă, produsul și-a făcut apariția destul de timid și în supermarketurile din România, de obicei este vândut conservat în ulei de măsline în borcane de sticlă. Am fost curioși să aflăm cum se prepară și mai ales cum îl putem folosi cel mai bine, pentru a ne bucura puțin de gustul lui cremos, folosit frecvent în bucătăria mediteraneană.

Labneh se prepară dintr-un iaurt de casă gras, este cremos și ușor acidulat ca și iaurtul în stil grecesc, dar mult mai gros. Iar asta pentru că este strecurat câteva ore, de obicei peste noapte, pentru a îndepărta tot zărul. 

Fie că se folosește iaurt natural de capră sau din lapte de vacă cu grăsime, este suficient să adăugați puțină sare, să amestecați bine și să răsturnați totul într-o pânză de muselină sau de in și să lăsați la scurs deasupra unei crăticioare. Timpul va face restul. După câteva ore, zerul se strecoară, lăsându-vă cu un fel de cremă tartinabilă groasă.

Această rețetă de casă este o alternativă la cremă de brânză, fiind ceva mai ușoară. Cu siguranță îl poți întinde pe sandvișuri sau îl poți folosi exact ca și crema de brânză. 

În Orientul Mijlociu se servește de obicei într-un castron, stropit cu ulei de măsline de cea mai bună calitate și cu un condiment numit Za’atar

Cum să folosiți labneh în bucătărie

1. Întindeți-l pe pită!

Și pita tradițională mediteraneană găsim la magazin, așadar încălziți-o ușor, întindeți labneh cu un cuțit de unt, presărați deasupra za’atar, stropiți-l cu ulei de măsline și gata. Este un minunat mic dejun sau un prânz răcoros, mai ales dacă aveți și humus la îndemână. 

2. Aperitiv

Lăsați iaurtul să se scurgă până devine destul de ferm, apoi rulați în bile mici, presărați cu ierburi aromate. Cumpărat gata preparat, este și mai simplu: pur și simplu rulați bulgărașii albi prin combinațiile preferate de condimente, cum am făcut noi aici cu brânza.  

3. Încorporați-l în salate

Cum este un foarte bun înlocuitor pentru brânză, dacă vreți un meniu mai dietetic, combinați-l în salate cu frunze verzi, ceapă sau arpagic, somon afumat sau pui, usturoi și ierburi aromatice. 

4. Cu legume gătite

Gustul lui ușor acidulat se combină foarte bine și cu legumele sotate sau la grătar. Condimentele orientale sunt și aici de preferat, iar o simplă cină va deveni absolut deosebită datorită lor. 

5. Combinații simple de toast:

  • Cu măsline
  • Cu pesto și semințe de pin
  • Cu roșii și busuioc
  • Cu avocado și miere
  • Cu rodie și za’atar
  • Cu smochine proaspete și miere

Subiecte în articol: labneh iaurt libanez reteta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri