Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Laptele de import - dorit de procesatori, hulit de fermieri

Laptele de import - dorit de procesatori, hulit de fermieri

de Andreea Stroe    |   

Situația industriei de lapte la nivel european este în dificultate din cauza prețurilor mici cauzate de două piețe pierdute, China -parțial și Rusia, care a impus un embargou. Țările care-și respectă brandul, finanțează producătorii. Așa au făcut de curând scoțienii, iar în Franța se impulsionează și mai tare consumul autohton.

Ne plângem, dar ne lipsește competitivitatea

Dorin Cojocaru, președintele Patronatelui Laptelui, spune că ne merităm soarta. "Producem 4,2 milioane de tone de lapte annual. Circa 25% merge la procesare din diverse motive, iar cea mai mare parte este pentru autoconsum. Despre ce vorbim? Avem nevoie de spot-uri de lapte pentru procesare și importăm din Polonia, Ungaria, Cehia. Să vedeți cum cade prețul laptelui în următoarele luni în Europa că se intră pe supraproducție. Va ajunge la noi la 1 lei litrul. Cum să se bată fermierii nostri cu prețurile astea?" Asta în timp ce crescătorii sunt disperați de prețul mic de achiziție al litrului de lapte de 1-1,2 lei/litru și dau vina pe importurile masive. Așa se ajunge la paradoxul de a vinde laptele prin anunțurile din ziare la preț dublu. Este practic cea mai mare ruptură între fermieri și fabricile de lapte, cea mai mare din UE!

Cereri la Bruxelles, rupte de realitate

Ministrul Agriculturii a solicitat autorităţilor de la Bruxelles stoparea supraproducţiei de lapte şi carne de porc din anumite ţări europene, pentru ca astfel de produse să nu mai invadeze piaţa românească dar reprezentan'ii industriilor de profil din România contestă această solicitare. Dorin Cojocaru este de părere că în cazul României e o aberație atâta vreme cât nu ne ajunge laptele, iar managementul sectorului este la pământ. "Astfel de propuneri sunt pentru Franța și Germania, care știu să-și protejeze fermierii!" Și în privința importurilor de carne situația este asemănătoare. Sorin Minea, președinte Romalimenta, spune că, de obicei, la raft este carne românescă și că problema este la procesare. "Am muri fără importuri, noi procesatorii. Păi, România produce doar carcasă. Nouă ne trebuie piese, iar 80% le procurăm din import. De exemplu, am nevoie de pulpă de scroafă la Salamul de Sibiu! Dacă în Europa va fi supraproducție, sunt metode. Se congelează carnea până-și revine prețul."

Etichete noi la produsele din lapte

În Camera Deputaților este aproape de vot o lege pentru modificarea etichetării laptelui și a produselor lactate. Un produs 100% natural va conține în totalitate lapte ca materie primă, fără lapte praf sau alți înlocuitori. O altă etichetă va fi și pentru produsul românesc, fabricat în totalitate din lapte indigen. Dacă are lapte din afară nu va mai scrie produs românesc. Acum, pe etichetele produselor este trecut doar producătorul, nu și țara de proveniență a materiei prime.


 


 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri