Jurnalul.ro Special O lege care ar trebui să vină în ajutorul șoferilor români care locuiesc în UE, ținută la sertar de Parlament din anul 2020

O lege care ar trebui să vină în ajutorul șoferilor români care locuiesc în UE, ținută la sertar de Parlament din anul 2020

de Ion Alexandru    |   
O lege care ar trebui să vină în ajutorul șoferilor români care locuiesc în UE, ținută la sertar de Parlament din anul 2020

De patru ani și jumătate, Parlamentul ține la sertar o lege care ar trebui să vină în ajutorul cetățenilor români proprietari de mașini sau posesori de permise de conducere cu domiciliul sau cu reședința în UE.

Este vorba despre un proiect care reglementează, pe de o parte, posibilitatea efectuării examinării medicale, în vederea înnoirii permisului de conducere expirat, la orice cabinet din țara de reședință și, pe de altă parte, care să excludă de la amendă și de la ridicarea permisului de înmatriculare deținătorii vehiculelor cu ITP expirat timp de 24 de ore de la intrarea în România. Inițiativa aparține foștilor deputați PSD Șerban Nicolae și Liviu Brăiloiu și a fost adoptată de Senat în octombrie 2020. De atunci, deși proiectul trebuia să fie dezbătut în procedură de urgență, zace la Camera Deputaților. În 2023, comisiile raportoare au redactat un raport de respingere, pe motivul că două directive UE interzic astfel de reglementări. Și Guvernul, condus la acea dată de Florin Cîțu, a expediat Legislativului, încă din 2021, un punct de vedere negativ. Legea urmează să intre abia săptămâna aceasta la vot final.

Cei doi deputați inițiatori menționau, în expunerea de motive care a stat la baza fundamentării acestui proiect legislativ, că, potrivit dispozițiilor legale actuale, este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat. „Pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflați în țară, expirarea termenului de valabilitate a inspecției ITP permite, fără mare efort, preîntâmpinarea sancțiunilor prin simpla efectuare a unei noi inspecții tehnice periodice. Însă pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România, dar aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate al ITP, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar și dacă proprietarii acestora sunt de bună credință”, se precizează în documentul citat.

ITP-ul pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară, iar sancțiunea pentru circulația pe drumurile publice cu un vehicul fără ITP valabil include, pe lângă amendă, și reținerea certificatului de înmatriculare. Conform proiectului de lege, „în cazul vehiculelor al căror termen de valabilitate al ITP a expirat când se aflau în afara teritoriului României, interdicția de a circula pe drumurile publice, dar și sancțiunile sunt aplicabile după 24 de ore de la data intrării vehiculului în țară. Dovada privind data intrării vehiculului în țară revine conducătorului vehiculului și se eliberează, la solicitarea acestuia, la trecerea frontierei de stat”. 

Obligați să revină în țară, pentru a efectua vizita medicală

Iar lucrurile nu se opreau aici, în expunerea de motive fiind relevată și situația cetățenilor români aflați în afara țării, în special a celor cu reședința sau cu domiciliul în alt stat, care la obținerea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sunt obligați efectueze examinarea medicală exclusiv la o unitate medicală din România. „Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, unde condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”, subliniau inițiatorii Șerban Nicolae și Liviu Brăiloiu. 

„Cu alte cuvinte, acum, un cetățean român cu domiciliul sau reședința în străinătate poate transmite din țara respectivă, prin corespondență poștală sau online, toate documentele necesare obținerii unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, dar, în prealabil, trebuie să vină în România pentru efectuarea examinării medicale”, se mai arată în aceeași expunere de motive. Proiectul de lege propune ca, în astfel de cazuri, cetățenii români să poată efectua examinarea medicală în orice stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, precum și în Confederația Elvețiană, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în statele respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile, fără alte formalități. 

Culmea procedurii de urgență

De remarcat este și faptul că, la momentul în care acest proiect de lege a intrat în dezbaterea Senatului, în toamna anului 2020, în România era instituită starea de alertă generată de pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, comisiile avizatoare ale Senatului s-au opus avizării favorabile a proiectului de lege. Mai exact, Comisia pentru Sănătate Publică și Comisia pentru Comunitățile de Români din afara țării au emis avize negative. La data de 14 octombrie 2020, propunerea legislativă a intrat la vot în Plenul Senatului, unde a fost adoptată cu 88 de voturi „pentru”, 37 de voturi „contra” și nicio abținere.

La Camera Deputaților, care este și forul decizional, proiectul de lege a ajuns pe data de 20 octombrie 2020, unde s-a aprobat dezbaterea lui în procedură de urgență. Atât de urgent s-au mișcat deputații, încât avizele și raportul au fost finalizate abia la data de 22 martie 2023. Și, ca și când acest detaliu nu ar fi fost de ajuns, legea ajunge la vot final în plenul Camerei Deputaților abia în luna aprilie a anului 2025.

Parlamentul European și Consiliul, invocate pentru a tergiversa inițiativa

La data de 27 octombrie 2020, Comisia pentru Drepturile Omului a remis un aviz favorabil, cu votul majorității membrilor. Iar la data de 14 decembrie 2020, cu unanimitate de voturi, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, spre deosebire de omologii de la Senat, a hotărât avizarea favorabilă a acestui proiect de lege.

Numai că, la data de 16 martie 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a transmis Parlamentului un punct de vedere în care arată că Executivul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative, deoarece „instituie un mecanism care să permită eliberarea de către autoritățile române a unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă cetățenilor români care au domiciliul sau reședința în alte state membre ale UE sau ale Spațiului Economic European, precum și în Confederația Elvețiană, ignorând astfel condiția prevăzută de articolul 7 alineat 3, litera «b» din Directiva 2006/126/ CE, ceea ce creează premisele unei posibile încălcări a acquis-ului european în domeniul permiselor de conducere”.

Comisiile raportoare au emis, de asemenea, un raport de respingere, în care susțin că „în conformitate cu prevederile articolului 4, alineatele 1 și 2 din Directiva 214/45/UE a Parlamentului European și a Consiliului (…) privind inspecția tehnică periodică a autovehiculelor (…), fiecare stat membru se asigură că vehiculele înmatriculate pe teritoriul său sunt inspectate periodic, în centre de inspecție autorizate de statul membru de înmatriculare a vehiculelor respective și că inspecțiile tehnice se efectuează de către statul membru în care este înmatriculat vehiculul, de către un organism public utilizat de acel stat membru în acest sens”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri