Practic, cei care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, potrivit Legii 197, adoptate în vara anului trecut, prin care a fost completată Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noua lege generează însă mari tensiuni la principalul beneficiar al prevederilor ei, Complexul Energetic Oltenia. În timp ce Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) spune că reducerea vârstei de pensionare cu șase luni la fiecare an lucrat se aplică doar începând cu august 2021, de la intrarea în vigoare a noii legi, unele instanțe soluționează în favoarea salariaților cererile de pensionare, iar altele nu.
Modificările prevăd introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale. Potrivit acestora, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.
Circa 3.000 de beneficiari la CE Oltenia
Din cei aproximativ 11.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia, circa 3.000 de salariați ar putea beneficia de pensionarea mai devreme, spune Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. La aceștia se mai adaugă însă și foștii angajați ai complexului care acum își doresc să se pensioneze mai repede. Pentru că reprezentanții CNPP spun că prevederile legii se aplică doar pentru perioada de după intrarea ei în vigoare, mulți dintre angajații și foștii salariați ai Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara au mers în instanță pentru a-și cere drepturile pe care ei consideră că le merită. Totuși, în dosare identice, instanțele au dat decizii diametral opuse, spune reprezentantul sindicaliștilor. De exemplu, cei care s-au adresat Tribunalului Hunedoara, aceștia fiind angajați și foști salariați ai Complexului Energetic Hunedoara, au avut câștig de cauză, judecătorii dispunând anularea deciziilor Casei Județene de Pensii și obligând-o pe aceasta să emită noi decizii în favoarea oamenilor. În schimb, cei care s-au adresat Tribunalului Gorj s-au trezit că cererile lor au fost respinse de unele instanțe, în timp ce altele le-au admis, deși dosarele erau identice. Astfel, deși unele instanțe au respins contestațiile la deciziile Casei Județene de Pensii Gorj pe motiv că sunt formulate de Sindicatul Rovinari în numele membrilor de sindicat, iar acesta nu avea calitate procesuală, totuși au decis să admită contestația depusă de persoanele fizice în cauză și au obligat Casa Județeană de Pensii să emită noi decizii. Alte instanțe de la Tribunalul Gorj au hotărât însă și respingerea contestației depuse și de persoana fizică. În cursul lunii februarie sunt trecute pe rolul instanțelor de judecată sute de procese în care energeticienii cer să li se aplice prevederile Legii 197/2021.
Ce spune Casa de Pensii
În timp ce instanțele de judecată vin cu propriile interpretări ale legii, potrivit precizărilor formulate de Casa Națională de Pensii Publice referitoare la noutățile introduse prin Legea 197/2021, noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, respectiv data de 19.07.2021 (Monitorul Oficial nr. 712). De asemenea, CNPP mai precizează că legea nu conține referiri la asimilarea perioadelor realizate în condițiile menționate de actul normativ înainte de intrarea lui în vigoare și nici la recalcularea pensiilor aflate în plată.
De la CE Oltenia și Hunedoara au dispărut 1.900 MW anul trecut
Complexul Energetic Oltenia a închis în vara anului trecut două grupuri pe cărbune, respectiv Grupul 8 de la Ișalnița, cu o capacitate instalată cumulată de 315 MW și Grupul 3 de la Turceni, cu o capacitate instalată cumulată de 330 MW. Pe lângă închiderea acestor grupuri, vor intra în procesul de închidere/conservare și unele perimetre miniere. Aceste procese vor duce la disponibilizarea a circa 700 de angajați.
De asemenea, complexul urmează să externalizeze sucursala Electrocentrale Craiova II, producătorul de agent termic pentru încălzirea centralizată a orașului. Tot anul trecut a fost închisă și termocentrala Mintia-Deva, care făcea parte din Complexul Energetic Hunedoara. Ea funcționa pe bază de huilă și avea o putere instalată totală de 1.285 MW. De aici au fost disponibilizați circa 700 de angajați, iar în total, la nivelul CE Hunedoara au fost disponibilizate 1.500 de persoane. Prin planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul s-a angajat că în cel mult un an de la aprobarea lui va elabora, dezbate și adopta o lege de eliminare treptată, în decurs de 10 ani, a cărbunelui din sistemul energetic național.