Jurnalul.ro Cultură Carte Legendele toamnei: 11 cărți vă fac cu ochiul

Legendele toamnei: 11 cărți vă fac cu ochiul

de Florian Saiu    |   

Articolul de mai jos, în fond o banală încurajare dinspre țara lecturii, este - de ce nu? - și un omagiu adus fanteziei, romanului, poveștii, dar și științei și studiilor (istorice) iscodite pe înțelesul copiilor.

1. Viața este grea

Autor: Kieran Setiya

Editura Trei, 2023

 

Printr-o scriitură captivantă și o argumentație fără cusur, Kieran Setiya demonstrează că cea mai convenabilă cale de a construi o viață cu adevărat bună ține mai degrabă de încercarea de a te confrunta cu realitatea decât de tendința oarbă de a te agăța de un ideal simplist de fericire permanentă. Combinând rafinat filosofia antică (Aristotel) și modernă (Hume), ficțiunea, istoria, memoriile, filmele, științele etc., „Viața este grea” oferă bună dispoziție și deschiderea orizonturilor. Daruri rare în ziua de azi, nu?

 

Kieran Setiya este profesor de filosofie la MIT, având ca domenii principale de interes etica, epistemologia și filosofia minții. 

 

2. Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor. Volumul III: Începutul epocii moderne

Autor: Susan Wise Bauer

Ilustrații: Jeff West

Editura Polirom, 2023

 

Poți fi rege în două regate deodată? Cum a fost descoperită Lumea Nouă? Cum poate un război să dureze treizeci de ani? Ce este o colonie? De ce s-a izolat Japonia de lume? Cum a ajuns ciuma în Anglia? Cine a fost primul președinte american? De ce atât de mulți oameni și-au pierdut capul în Franța? Scrisă într-un stil direct și antrenant, Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor este o serie de patru volume care prezintă istoria omenirii din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Capitolele fiecărui volum sunt centrate pe evenimente și personalități importante din perioada analizată și oferă un mod plăcut și accesibil de a cunoaște și a înțelege istoria. 

 

Al treilea volum, consacrat începutului epocii moderne, face, în primele capitole, legătura între Sfântul Imperiu Roman și domnia Elisabetei I și se încheie cu Goana după aur. De la războinicii Japoniei și otomani la primul președinte american, de la mărul lui Newton și Ecaterina cea Mare la războaiele din Noua Zeelandă, volumul ne povestește despre regi și regine, descoperiri, revoluții și libertate.

 

3. Cum a evoluat religia. Și de ce rezistă

Autor: Robin Dunbar

Editura RAO, 2023

 

Într-o analiză complexă a marilor religii ale lumii, Robin Dunbar urmărește aspectul psihologic/neuronal care ne predispune să credem într-o altă lume, care facilitează întâlnirea cu spiritualul. 

 

„Aproape niciun fondator al unei noi religii nu apare dintr-un vid cultural; toți sunt parte a unui set existent de credințe și practici, dezvoltate de ei în moduri noi sau împotriva cărora reacționează. Mulți dintre acești indivizi charismatici au doar o influență efemeră, care se manifestă în timpul vieții lor și imediat după aceea; apoi numele li se pierd în istorie, pe măsură ce amintirea lor pălește, iar adepții se risipesc. Doar câțiva, precum Siddhartha Gautama (fondatorul budismului), Guru Nanak (fondatorul religiei sikhiste), Iisus Hristos sau Profetul Mahomed, au conturat mișcări religioase care au ajuns în cele din urmă să domine scena mondială”. (Robin Dunbar) 

 

Profesorul Robin Dunbar, antropolog și psiholog evoluționist, coordonează Departamentul de psihologie experimentală al Universității Oxford.

 

4. Limbă şi cultură germană în România (1918-1933). Volumul I

Autori Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf

Editura Polirom, 2023

 

„Rezultat al unui proiect finanțat de UEFISCDI, lucrarea de față și-a propus înregistrarea, aprofundarea și interrelaționarea de către echipe interdisciplinare de istorici, germaniști, juriști, sociologi, specialiști în studii culturale din Iași și Cluj-Napoca a elementelor ce compun mozaicul atât de variat al prezenței limbii și culturii germane pe teritoriul statului român după 1918. Pe baza unui model multi-, inter- și transdisciplinar al tipurilor și varietăților de interacțiune, s-a urmărit o reconstituire a imaginii «în mișcare», de ansamblu și totodată diferențiată, a tuturor domeniilor în care s-au manifestat acestea în noua configurație politică, socială și culturală a României Mari, studiind atent rețelele de mijlocitori individuali și colectivi și motivațiile care au determinat fluxurile de «transfer» cultural între actorii implicați”. (Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf) 

 

Limbă şi cultură germană în România (1918-1933). Volumul II

Autori Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf

Editura Polirom, 2023

 

„Luați istoria literaturii și a spiritualității românești de la 1800 până astăzi și veți descoperi că cel puțin momentele mai importante de întoarcere la noi înșine, de căutare și de găsire a românescului, se datoresc unui contact «catalitic», direct sau indirect, cu spiritul german”. (Lucian Blaga, Spațiul mioritic) 

 

5. Vorbește-mi despre tata

Autor: Kyung-sook Shin

Editura Humanitas

 

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

 

La doi ani de la moartea fiicei sale, Heon, o scriitoare de succes, se întoarce în satul natal pentru a avea grijă de propriul tată. Traiul alături de el îi revelează cât de puțin îl cunoaște, iar pierderile de memorie și insomniile sunt câteva din simptomele declinului lent al acestuia. Heon încearcă să-i reclădească imaginea ca într-un puzzle în care piesele sunt mărturii ale celor apropiați. Secretele fiecărui membru al familiei sunt dezvăluite într-o succesiune de momente emoționante în care poveștile personajelor se suprapun peste povestea Coreei, iar toate pledează pentru rolul cathartic al sincerității.

 

6. Imun

Autor: Philipp Dettmer

Editura: Humanitas, 2023

 

Imun: O călătorie în profunzimea sistemului care ne ține în viață este un demers exemplar de informare corectă a publicului larg cu privire la funcționarea sistemului imunitar - unul dintre cele mai complexe și mai fascinante din lumea vie -, în speranța că o mai bună înțelegere a proceselor imune ne va ajuta să ne protejăm de informațiile false și ne va încuraja să avem grijă de noi. 

 

7. Călătoria în Est

Autor: Christine Angot

Editura Polirom, 2023

 

Până la treisprezece ani, Christine nu şi-a cunoscut tatăl. Nu ştie despre el decât puţinele lucruri pe care i le-a spus mama ei cât a crescut-o singură, dintr-un salariu modest de dactilografă, într-un orăşel din centrul Franţei, înfruntând oprobriul public la care se expuneau în acea perioadă mamele necăsătorite. Nu l-a văzut decât într-o fotografie veche. De aceea, când îl întâlneşte la Strasbourg, unde el conduce departamentul de traduceri din limbi indo-europene din cadrul Consiliului Europei, este peste măsură de entuziasmată şi de emoţionată. Şi-a dorit mereu un tată, aşa cum au toate prietenele ei. Iar tatăl ei e un bărbat frumos, elegant, inteligent, amuzant. Un om de succes. Care vrea s-o recunoască drept fiică, în ciuda faptului că e căsătorit şi are doi copii mai mici. Care o face să se simtă specială şi îi spune în fiecare scrisoare cât de mult o iubeşte. Când el o sărută pe buze sau face aluzii sexuale pe care ea nu le înţelege sau îi trimite scrisori tandre, Christine simte instinctiv că gesturile lui sunt nepotrivite pentru o relaţie tată-fiică, însă neputinţa de-a povesti ce i se întâmplă şi dorinţa de-a fi pe placul tatălui o împing încet-încet spre tragedia care i-a marcat viaţa. 

 

8. Demonul lui Maxwell

Autor: Steven Hall

Editura Polirom, 2023

 

Thomas Quinn, un scriitor de treizeci de ani fără succes, e bântuit nu doar de relaţia distrusă cu celebrul său tată, acum mort, ci şi - aproape la propriu - de enigmaticul şi genialul Andrew Black, fost protejat al tatălui său. Cu câţiva ani în urmă, Black a scris o capodoperă care s-a vândut într-un milion de exemplare, după care a dispărut. E posibil ca Thomas să fie urmărit de protagonistul din romanul lui Black? Rămas singur când soţia lui, Imogen, pleacă să lucreze la celălalt capăt al lumii, Thomas Quinn se trezeşte treptat într-un univers care se destramă, populat de personaje de roman, cu oraşe întregi ce se dovedesc ficţionale, unde nimic şi nimeni nu e ce pare. Dacă l-ar găsi pe Black, poate ar afla nişte răspunsuri. Un roman despre misterul scrisului, tainele Bibliei, haos şi entropie, amintind de cărţile lui Umberto Eco.

 

9. DADA se dă-n spectacol

Autori: Ștefana Pop-Curșeu, Ioan Pop-Curșeu, Ion Pop

Editura: Școala Ardeleană, 2023

 

„Cartea de față este fructul unui dialog colaborativ cu dadaismul, la 100 de ani de la crearea și apoi dispariţia mișcării. (…) Personajul principal cu care se vor întâlni aproape la fiecare pagină cititorii este Tristan Tzara, în măsura în care destinul său are ceva din drama eternă a Poetului, articulată de căutarea perpetuă a unui limbaj pur, nepervertit, dar și în măsura în care - într-un context tulbure, marcat de război și incertitudini - el a știut să strângă lângă sine, la Zürich și Paris, tineri artiști inovatori și radicali, ce aveau să schimbe destinul artei moderne. În piesă, am recreat câteva momente importante din viața lui Tristan Tzara și a prietenilor lui, de la nașterea mișcării dada până la autodizolvarea ei în 1923, luând ca punct de plecare un text dramatic pe care poetul însuși l-a scris, Batista de nori, ale cărui structură și compoziție le-am exploatat intertextual”. (Ștefana Pop-Curșeu, Ioan Pop-Curșeu, Ion Pop)

 

10. Portavionul cu cauciucuri de vară

Autor: Cornel Udrea

Editura Școala Ardeleană, 2023

 

„Cum se scrie umorul? Foarte simplu: iei o coală albă de hârtie, un creion, te așezi la masă și scrii umor! Umoristul va avea o confirmare a utilității scrierilor sale, dacă (atunci când va să fie) Dumnezeu îl va aștepta zâmbitor, cu ultima lui carte în mână, pentru un autograf...”. (Cornel Udrea) 

 

11. Urcăneștii

Autor: Pavel Dan

Editura Școala Ardeleană, 2023


„Urcan Bătrânul și Înmormântarea lui Urcan Bătrânul sunt nuvelele exemplare ale lui Pavel Dan, pentru că prin temă, compoziție, limbaj, viziune asupra vieții, stil sintetizează întreaga nuvelistică a prozatorului Câmpiei transilvane”. (Ion Buzași)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cărţi toamna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri