Jurnalul.ro Ştiri Externe Lentilele de contact modifică microbiota ochilor, adăugând bacterii proprii pielii

Lentilele de contact modifică microbiota ochilor, adăugând bacterii proprii pielii

Oamenii care poartă lentile de contact îşi schimbă coloniile de bacterii de la nivelul ochilor, trecând la o microbiotă mai apropiată de cea specifică pielii, conform concluziilor unui nou studiu desfăşurat de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii din New York şi publicat în ultimul număr al revistei mBio.

Deocamdată oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă aceste modificări la nivelul populaţiilor de bacterii din ochi influenţează în vreun fel sănătatea oculară.

Studiul a fost realizat prin recoltarea de mostre din microbiota ochilor şi a pielii de la 58 de voluntari, descoperind că purtarea lentilelor de contact duce la modificarea compoziţiei bacteriene oculare care devine, în timp, similară celei a pielii. Astfel, persoanele care poartă lentile de contact au o abundenţă mai ridicată de bacterii specifice pielii la nivelul ochilor, precum Pseudomonas, Acinetobacter, Methylobacterium şi Lactobacillus şi respectiv mai puţine bacterii din genul Haemophilus, Streptococcus, Staphylococcus şi Corynebacterium decât oamenii care nu poartă lentile de contact, conform coordonatorului acestui studiu, Maria Dominguez-Bello, profesor de medicină la Universitatea din New York.

"Purtarea lentilelor de contact poate creşte riscul de keratită microbiană şi al altor afecţiuni oculare inflamatorii", a precizat ea, adăugând că "este nevoie şi de alte studii pentru a determina rolul microbiotei în ceea ce priveşte riscul apariţiei de infecţii oculare în cazul persoanelor care poartă lentile de contact". AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri