Potrivit cumvaplace.ro, chiar dacă suntem obișnuiți să asociem levănțica cu starea de relaxare, binecunoscute fiind proprietățile ei de a reduce stresul și nervozitatea, planta este din ce în ce mai des folosită la pregătirea deserturilor și a băuturilor. Înainte de a o folosi, este însă bine să ne asigurăm că florile nu au fost tratate chimic și că le-am curățat de praf. Pentru aceasta, nu trebuie decât să trecem tijele cu flori sub jet de apă rece, să le scuturăm și să le lăsăm apoi să se usuce, așezate pe prosoape de bumbac ori de hârtie. De asemenea, pentru că aromele florilor sunt foarte puternice, este recomandat să folosim cantități mici de lavandă. În caz contrar, gustul devine amărui, iar parfumul greu de suportat.
Rețete cu lavandă ce ar trebui încercate:
Zahăr aromat
Puneți o linguriță de flori, proaspete sau uscate, într-un borcan cu zahăr. Amestecați și închideți ermetic vasul. În câteva zile, veți avea un zahăr aromat pe care-l puteți folosi la pregătirea dulciurilor, a unor creme delicate pentru prăjituri sau torturi, a limonadelor sau a ceaiurilor relaxante.
Sirop de levănțică
Într-un vas, puneți la fiert 250 ml de apă cu 3 linguri de flori. Când amestecul stă să dea în clocot, adăugați 200 g de zahăr tos. Reduceți focul și lăsați să fiarbă 15 minute. Luați vasul de pe foc și lăsați să se răcească, apoi gustați. Dacă siropul este suficient de aromat, pe gustul vostru, strecurați lichidul într-o sticlă potrivită. Dacă vă doriți o aromă mai intensă, mai lăsați florile în sirop și gustați peste alte 15-20 de minute. Siropul trebuie păstrat într-un recipient etanș, la frigider, unde rezistă 2-3 săptămâni.
Truc. Dacă folosiți lavandă proaspătă, alegeți florile de culoare intensă, boboci care încă nu s-au deschis.
Miere cu lavandă
Puneți 1-2 linguri de flori în borcanul cu miere. Amestecați ușor și răsturnați-l cu capacul în jos. Repetați mișcarea de câteva ori pe zi, până când florile (care se vor ridica încet la suprafață) vor rămâne la baza borcanului.
Mix de condimente aromate
Pentru fripturi de porc și pui sau pentru o mâncare de cartofi, pregătiți un amestec din 2 lingurițe de flori de lavandă cu 2-3 linguri de cimbru și ceva sare. Amestecul se păstrează într-un borcănel, închis ermetic.
Oțet de mere cu lavandă
Într-o sticlă de 500 ml de oțet de mere, de bună calitate, puneți 5-6 linguri de flori de lavandă. Sigilați și lăsați să se macereze, la temperatura camerei vreme de 8-10 zile. Diluat cu apă, ați putea încerca oțetul la o salată de frunze verzi, s-ar putea să vă surprindă foarte plăcut.