Jurnalul.ro Ştiri Educatie Libere plătite pentru părinţi când se închid şcolile

Libere plătite pentru părinţi când se închid şcolile

de Monica Cosac    |   

Unul din părinții copiilor de până la 12 ani ar putea beneficia de zile libere pentru a sta acasă cu cei mici atunci când școlile sunt închise temporar de autorități, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de mai mulţi deputaţi. Propunerea vizează angajații de la stat și din mediul privat, iar pentru zilele în care îşi supraveghează copiii, părinţii vor fi plătiţi de angajator ca într-o zi obişnuită de muncă.

 

Propunerea legislativă „are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, de aceste prevederi vor beneficia părinții ai căror copii au vârsta de până în 12 ani sau dacă sunt încadraţi în categoria persoanelor cu dizabilități. În cazul familiilor monoparentale, „zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului”.

Pentru că, în general, aceste situaţii sunt imprevizibile, şi procedura de obţinere a liberelor este foarte simplă. Practic, zilele libere vor fi acordate pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinți, respectiv de către tutorele legal în cazul familiei monoparentale, care va fi depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada când autoritățile decid să închidă școlile. Prevederile legii „se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat”, conform proiectului de act normativ.

Cum poate fi pierdut acest drept

Există, însă, şi sancţiuni în cazul în care atât mama, cât şi tatăl solicită zile libere în aceeaşi perioadă.

„În cazul în care, în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile acestei legi”, se punctează în document. Pentru acest proiect de lege, Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind cea decizională.

 

Indemnizația pentru fiecare zi liberă „se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător al unei zile lucrătoare”, se arată în proiectul de lege.

 

Părinții au acest drept pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învățământ respective

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri