Țara, al doilea cel mai mare poluator din lume după China, intenționează în prezent să își reducă emisiile cu aproximativ 61-66% până în 2035, față de 2005, conform acestui plan de acțiune prezentat Organizației Națiunilor Unite.
Până în prezent, Statele Unite s-au angajat să își reducă emisiile la jumătate până în 2030, conform aceluiași plan. Această nouă foaie de parcurs constituie „cel mai îndrăzneț program climatic din istoria Statelor Unite”, a declarat Biden. „Vom transforma această amenințare existențială (a încălzirii globale) într-o oportunitate unică de a ne transforma țara pentru generațiile viitoare”, a mai spus el.
Pentru a atinge acest obiectiv, administrația Biden se bazează pe rezultatele investițiilor sale masive în energia regenerabilă, dar și pe contribuția sectorului privat. Washingtonul a avut timp până în februarie să prezinte în fața ONU această revizuire a obiectivelor sale climatice, numite „contribuții determinate la nivel național” (NDC), în conformitate cu Acordul de la Paris din 2015. Fiecare stat își stabilește propriile obiective neobligatorii.
Revenirea la putere a lui Donald Trump, la sfârșitul lunii ianuarie, ar putea perturba aceste planuri, deoarece republicanul nu și-a ascuns poziția pe această temă, potrivit AFP. El a sprijinit deschis combustibilii fosili și a exprimat posibilitatea de a se retrage din Acordul de la Paris, din care SUA s-au retras deja în timpul primului său mandat.
(sursa: Mediafax)