x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari Scutecele Domnului, unul dintre cele mai delicioase deserturi de post

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari Scutecele Domnului, unul dintre cele mai delicioase deserturi de post

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2024   •   18:30
Sfaturi în bucătărie. Cum prepari Scutecele Domnului, unul dintre cele mai delicioase deserturi de post
Sursa foto: Shutterstock

Scutecele Domnului, numite și Turte de Crăciun, sunt specifce din zona Moldovei. Este un preparat simplu dar plin de semnificație.

Turtele subțiri sunt coapte pe plită sau lespede, apoi sunt înmuiate într-un sirop aromat și asamblate în straturi generoase, umplute cu nucă măcinată sau julfă (semințe de cânepă), potrivit a1.ro.

Rețeta Turtelor de Crăciun

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină (tip 650)
  • 150 ml apă
  • 1 vârf de linguriță sare

Pentru sirop:

  • 500 ml apă
  • 50 g zahăr (sau mai mult, după gust)
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom
  • Coajă răzuită de la o portocală
  • Coajă răzuită de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 500 g nucă măcinată (nu foarte fin)
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

Turtele din aluat simplu

  • Cerneți făina într-un bol și amestecați-o cu sarea. Turnați treptat apa și frământați până obțineți un aluat elastic, nelipicios.
  • Împărțiți aluatul în 8-10 bucăți și întindeți-le pe o suprafață presărată cu făină, în foi foarte subțiri, aproape transparente.
  • Coaceți foile pe plită sau într-o tigaie antiaderentă, întorcându-le rapid de pe o parte pe alta. Lăsați-le să se usuce bine – fie peste noapte, fie timp de 5-6 ore.

Siropul aromat

  • Fierbeți apa împreună cu zahărul și cojile rase de portocală și lămâie.
  • După ce zahărul s-a topit, adăugați esențele de rom și vanilie. Acoperiți vasul pentru a intensifica aromele.

Asamblarea turtelelor

  • Înmuiați fiecare foaie de aluat în sirop timp de 1-2 minute.
  • Amestecați nuca măcinată cu zahărul. Presărați un strat subțire din acest amestec pe un platou rotund, apoi adăugați o turtă însiropată. Continuați alternarea straturilor până epuizați toate ingredientele, având grijă ca ultimul strat să fie din nucă și zahăr.
  • Turnați jumătate din siropul rămas peste turte, acoperiți-le cu un tocător pentru a le presa ușor și lăsați-le la rece timp de 2 ore. Apoi turnați și restul de sirop, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-le să se înmoaie până la servire.

 

×
Subiecte în articol: culinar scutecele domnului