Jurnalul.ro Cultură Licitație Aniversară "Hanul cu Tei 1833" - 5 ani

Licitație Aniversară "Hanul cu Tei 1833" - 5 ani

de Magdalena Popa Buluc    |   

Licitația Aniversară ”Hanul cu Tei 1833” celebrează sub egida istoriei ilustrului han, 5 ani de licitații de succes în cadrul casei de licitații Artmark.

Cu o selecție atentă și vastă, care pornește de pe culmile artei clasice și moderne și ajunge până în prezent, licitația propune atât colecționarilor, cât și celor pasionați de artă care vor să se aventureze în inițierea propriilor colecții, circa 200 de opere cu un preț unic de pornire de doar 100 de euro. Istoria celebrului Han cu Tei pornește la 1833, atunci când, la inițiativa negustorilor Anastasie Hagi Polizu și Ștefan Popovici, se hotărăște ridicarea unui nou han în chiar ”inima târgului”, la intersecția străzilor Blănari și Lipscani. Hanul și-a câștigat detașat faima în epocă și a devenit epicentrul tranzacțiilor de mărfuri venite din marile capitale europene, mărfuri ce atrăgeau inevitabil atenția doamnelor și domnilor veacului al XIX-lea.

Mergând așadar pe filonul unei tradiții statornice, licitația organizată în regim special facilitează întrunirea colecționarilor ori a potențialilor colecționari cu opere de artă unice, semnate de maeștrii români. Îi regăsim aici pe artiștii consacrați, cotați admirabil în piața de artă: Theodor Aman, Nicolae Vermont, Camil Ressu ori Jean Alexandru Steriadi, dar și pe cei mai recenți ale căror cote se poziționează pe o indiscutabilă pantă ascendentă. Selecția licitației aniversare aduce împreună bucuria zilelor de vară (prin opere precum ”La plajă” – Ghelman Lazăr), dar și ”Pregătiri de toamnă” (în lucrarea lui Petre Bulgăraș); portrete de copii (menționăm aici opera Adelei Jean, ”Două prietene”, inspirată de celebra lucrare a lui Charles Joshua Chaplin), femei ori moșieri; vase cu lalele, crizanteme, liliac sau mușcate, ghivece așezate la fereastră sau reinterpretări ale unor teme celebre precum irișii lui Van Gogh.

Nelipsite sunt tablourile dedicate vieții rurale, cu peisaje câmpenești, nunți tradiționale, hore sau case țărănești; dar și mult iubitele peisaje de la Balcic, Veneția, Egipt sau Marrakesh. Piața de artă rămâne, așadar, accesibilă și deschisă tuturor gusturilor; iar conceptul propus sub egida ”Hanul cu Tei 1833”, care s-a bucurat în trecut de rate de adjudecare de 100% își propune să reunească, și de această dată, pasiunile colecționarilor într-un eveniment inedit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri