Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii australieni sărbătoresc eliberarea lui Julian Assange

Liderii australieni sărbătoresc eliberarea lui Julian Assange

de Redacția Jurnalul    |   

Julian Assange și-a petrecut prima noapte din ultimii 14 ani ca om liber acasă, în Australia, în timp ce opoziția conservatoare a avertizat joi guvernul să nu-l aclame pe fondatorul WikiLeaks drept erou, scrie Reuters.

Assange a aterizat în Australia și a fost întâmpinat cu extaz miercuri seara, după ce a pledat vinovat pentru încălcarea Legii americane privind spionajul și a fost eliberat de un tribunal american pe insula Saipan din Pacific, după ce a stat mai mult de cinci ani într-o închisoare britanică de înaltă securitate.

Soția sa, Stella Assange, a declarat că este prea devreme să spună ce va face soțul ei în continuare și a cerut intimitate pentru el.

„Julian plănuiește să înoate în ocean în fiecare zi. Plănuiește să doarmă într-un pat adevărat. Plănuiește să guste mâncare adevărată și plănuiește să se bucure de libertate”, a declarat ea joi, la o conferință de presă în Canberra.

Assange nu a vorbit public de când a fost eliberat.

Ea a repetat apelurile pentru o grațiere prezidențială pentru Assange. Peste noapte, un judecător din statul american Virginia a respins în mod oficial toate acuzațiile rămase împotriva sa.

Assange, care s-a refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra timp de șapte ani înainte de a intra în închisoare, s-a luptat cu extrădarea în Suedia pentru acuzații de agresiune sexuală și în SUA, unde s-a confruntat cu 18 acuzații penale legate de publicarea de către WikiLeaks, în 2010, a sute de mii de documente militare clasificate și telegrame diplomatice americane.

Premierul australian Anthony Albanese, care a solicitat eliberarea lui Assange de mai mulți ani, i-a urat bun venit acasă într-un apel telefonic în care a declarat că „a avut o discuție foarte caldă” cu Assange.

Cu toate acestea, opoziția conservatoare și-a exprimat îngrijorarea cu privire la portretizarea lui Assange ca erou, după ce acesta a petrecut mai mult de un deceniu încercând să evite urmărirea penală și apoi a pledat vinovat la o acuzație penală de conspirație pentru obținerea și divulgarea de documente clasificate din domeniul apărării naționale.

Liderul opoziției din Senat, Simon Birmingham, a salutat eliberarea lui Assange, dar a postat pe X că „el nu este un martir și nu a fost niciodată un prizonier politic căruia i s-a refuzat accesul la justiție”.

El l-a avertizat pe Albanese să nu se întâlnească cu Assange și a declarat că eliberarea ar putea tensiona legăturile Australiei cu Statele Unite, dar acest lucru a fost respins de ministrul de externe Penny Wong. Wong a declarat joi la Radio ABC că eliberarea lui Assange nu reprezintă o amenințare la adresa relațiilor Australia-SUA.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Julian Assange sarbatorire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri