Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii UE vor să achiziționeze în comun gaze naturale

Liderii UE vor să achiziționeze în comun gaze naturale

Liderii statelor UE vor să cumpere în comun gaze naturale, gaze naturale lichefiate și hidrogen pentru iarna următoare, se arată într-un proiect de declarație, citat de Reuters.

Prețurile la energie au explodat după invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile economice dure impuse de UE și SUA. 

Blocul comunitar ia în calcul găsirea unor furnizori de gaze din Qatar și Statele Unite pentru a reduce dependența de energia Federației Ruse, care se ridică în prezent la 40%. 

"În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen", se arată în documentul care va fi dezbătut la summit-ul din 24-25 martie 2022.

Comisia Europeană a propus în 2021 ca statele Uniunii să cumpere în comun gaze naturale și a declarat că va ajuta țările să facă acest lucru. Acum ar vrea să oblice statele UE să-și asigure aprovizionarea cu gaze la circa 90% din capacitatea depozitelor înainte de iarna fiecărui an. În prezent, depozitele sunt umplute în proporție de 26% din capacitate. 

Însă părerile sunt împărțite în țările UE.  Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia vrea intevenție pe piețele de energie din Europa pentru limitarea prețurilor, în timp ce Germania, Țările de Jos și Danemarca se opun avertizând asupra unor eventuale perturbări care ar putea submina investițiile în energie curată.

Subiecte în articol: ue gaze naturale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri