Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra rupe UE prin acorduri bilaterale

Londra rupe UE prin acorduri bilaterale

de Şerban Mihăilă    |   

Unul dintre cei mai importanți membri ai guvernului ceh a rupt rândurile UE, sugerând că Praga ar trebui să semneze o înțelegere bilaterală post-Brexit cu Marea Britanie, în afara blocului comunitar. Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a declarat pentru televiziunea națională din Cehia că țara sa ar trebui să aibă „o inițiativă independentă” și să nu aștepte o înțelegere între UE și Regatul Unit, a anunțat „Radio Praga”, citat de site-ul „Breitbart”.

 

Încercând să obțină cât mai rapid o garanție în vederea protejării statutului cetățenilor cehi din Marea Britanie, Chovanec a criticat UE pentru modul în care abordează procesul de negociere cu Londra, afirmând că guvernul de la Praga „nu ar trebui să aștepte după Europa”. „Nu știu cât ar dura astfel de tratative și nici măcar dacă vom asista la încheierea unui acord (…) Sper că vom negocia pe cont propriu. Nu știm dacă va exista un acord final european în această privință, însă noi trebuie să apărăm interesele cetățenilor cehi”, a declarat Chovanec. Potrivit ministrului ceh, guvernul de la Praga s-a angajat deja „în discuții intense cu executivul britanic” pe această temă. „Ne consultăm, desigur, în această privință cu Ministerul britanic de Interne, dar centrul de greutate îl reprezintă discuțiile cu Ministerul de Externe, care, cred eu, se poartă intens în momentul de față”, a spus el. Afirmațiile lui Chovanec au fost respinse imediat de o oficialitate de la Londra, care, sub acoperirea anonimatului, a declarat pentru publicația „The Telegraph”: „Am fost extrem de clari că nu ne interesează înțelegeri bilaterale…presupunem că aceste remarci sunt făcute pentru publicul intern”, din Cehia. La rândul lor, doi europarlamentari cehi din grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Pavel Telička și Petr Ježek, au criticat comentariile ministrului de Interne. Telička a caracterizat afirmațiile lui Chovanec drept „prostești”, iar Ježek și-a exprimat rezerve serioase asupra faptului că Republica Cehă ar putea obține, de una singură, un acord mai bun decât Germania și Franța, scrie „Breitbart”. Chovanec este cunoscut pentru viziunea sa neortodoxă în privința politicii europene comune. În 2005, în plină criză a imigranților, el a criticat vehement atât UE, cât și pe cancelarul german, Angela Merkel, pentru încercările de a impune o schemă de distribuire a refugiaților în toate statele din blocul comunitar. Chovanec s-a transformat apoi într-unul dintre primii adepți ai suspendării zonei Schengen, anunțând că Cehia își va proteja frontiera cu Austria. În momentul de față, susține „Breitbart”, premierul ceh, Bohuslav Sobotka, se consultă cu liderii tuturor partidelor parlamentare, în încercarea de a stabili o strategie comună în negocierile europene pentru Brexit.

Coadă la tratate cu Marea Britanie

În perspectiva Brexit, tendința încheierii unor acorduri preferențiale cu Londra, în diferite domenii de activitate, capătă dimensiuni globale. Deși, în virtutea normelor comunitare, Regatul Unit nu este autorizat în mod oficial să negocieze noi tratate comerciale până când nu părăsește efectiv UE, șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a recunoscut, recent, că numeroase state din afara blocului comunitar „stau la coadă” pentru a ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie, după Brexit. Londra a avertizat că, dacă regatul nu va avea acces preferențial la piața europeană, atunci ar putea deveni un paradis fiscal, prin scăderea taxelor și impozitelor pentru companiile cu sediul pe teritoriul britanic.  

Deși premierul britanic, Theresa May, a vrut demararea negocierilor înaintea activării Articolului 50, liderii UE s-au opus.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri