Jurnalul.ro Ştiri Externe Loviți de bombe incendiare și lipsa apei

Loviți de bombe incendiare și lipsa apei

de Şerban Mihăilă    |   

Trupele guvernamentale siriene au capturat, sâmbătă, o zonă controlată de rebeli la marginea orașului Alep, intensificându-și asediul asupra cartierelor ocupate de opoziție. Operațiunea a avut loc pe fondul celor mai puternice bombardamente aeriene lansate asupra orașului sirian, de la declanșarea războiului civil, în urmă cu cinci ani și jumătate, susțin locuitorii din Alep, citați de AP.

Forțele guvernamentale au capturat o tabără de refugiați palestinieni ocupată de grupările rebele în estul orașului, după ce raidurile aeriene declanșate încă de vineri au ucis, până ieri dimineață, cel puțin 52 de persoane, între care 11 copii și șase femei, a anunțat „Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului”, organizație cu sediul în Marea Britanie. Potrivit aceleiași surse, numărul victimelor ar putea crește în următoarele ore, deoarece foarte mulți civili se află în stare critică, iar activiștii umanitari continuă să caute supraviețuitori. În atacuri au fost folosite bombe contra buncărelor și armament incendiar. „Alep nu a mai fost vreodată ținta unei campanii atât de violente. Orașul este ras de pe fața pământului”, a declarat un expert legist sirian, citat de AP. Fotografii și imagini video transmise în ultimele zile din Alep arată numeroase clădiri avariate sau distruse și paramedici care scot cadavre de sub dărâmături. Sute de răniți se află în spitale, unde mulți sunt tratați pe podele din cauza lipsei tărgilor, scrie AP. „Sufocați deja de efectele asediului prelungit, locuitorii orașului sunt acum loviți de un atac oribil”, afirmă Carlos Francisco, șeful misiunii „Medici Fără Frontiere” (MSF) din Siria, care acordă sprijin pentru o serie de centre medicale din regiune. „Nu este permisă intrarea ajutoarelor în oraș, nici măcar pentru aprovizionarea cu medicamente utilizate în urgențe. Suntem profund îngrijorați de numărul tot mai mare de răniți din spitale. Știm că, în anumite zone, răniții și bolnavii nu au unde să se ducă și, pur și simplu, sunt lăsați să moară”, a adăugat el.

Crime de război

La solicitarea Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite urma să aibă loc, ieri dimineață. Sâmbătă, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se declara „consternat” de „escaladarea îngrozitoare a operațiunilor militare” din Alep, arată AFP. El a afirmat că utilizarea sistematică a „munițiilor perfecționate” în zonele civile „constituie o crimă de război”. Potrivit ONU, aproape două milioane de locuitori au rămas fără apă în Alep, cel mai mare oraș din Siria și, până nu de mult, centrul comercial al țării, scrie AP. Aviația siriană a distrus o stație de epurare, iar rebelii au închis o alta, ca represalii. Epicentru al confruntărilor din ultimele luni, Alep este ultima zonă urbană unde se află rebeli și o eventuală înfrângere a acestora ar constitui un moment de cotitură în conflictul sirian, soldat până acum cu moartea a peste 300.000 de persoane. Peste jumătate din populația țării a fost nevoită să-și părăsească locuințele, iar 4,8 milioane de oameni s-au refugiat în afara granițelor Siriei. 

„Civilii care vor să plece nu pot să o facă. Orașul este încercuit complet. Este un mesaj atât pentru comunitatea internațională, cât și pentru toate forțele armate: Trebuie să vă opriți! Civilii nu pot fi obiective militare!”  Carlos Francisco, șef al MSF în Siria

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri