Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că Guvernul îşi doreşte dezvoltarea industriei naţionale de apărare, el arătând că asocierea pentru producerea transportorului Piranha 5 este un exemplu de bune practici.
Acesta a participat la inaugurarea capacităţii de producţie şi mentenanţă pentru transportorul de trupe 8x8 Piranha 5, împreună cu ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, şi cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.
"Guvernul pe care îl conduc îşi doreşte dezvoltarea industriei naţionale de apărare, încurajarea producţiei în societăţi cu capital românesc, în funcţie de necesităţile naţionale de apărare şi de capacitatea internă de producţie a unor echipamente interoperabile la nivel NATO. Totodată, ne dorim o bună conlucrare între industria naţională de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale atât pentru eficientizarea participării ţării noastre în programele europene de apărare, dar şi pentru a asigura un dialog util şi necesar între cei care produc tehnica militară şi cei care o folosesc", a spus Orban.
El a arătat că transportoarele Piranha 5 sunt de ultimă generaţie.
"Astăzi, la Uzina Mecanică Bucureşti, inaugurăm capacitatea de producţie şi mentenanţă pentru transportorul Piranha 5, cu alte cuvinte inaugurăm o investiţie atât în economia României, cât şi în securitatea României. Aici vor fi fabricate, asamblate şi întreţinute aceste transportoare care reprezintă încununarea unui parteneriat de succes între reputate companii din industria internaţională de apărare din SUA, Elveţia şi Israel. Asocierea între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române, 80% din suma cheltuită pentru achiziţia transportoarelor Piranha 5 se întoarce în economia României (...). Transportorul Piranha 5 este un produs militar de ultimă generaţie, iar militarii români merită ce este mai bun", a afirmat Orban.
Potrivit acestuia, Guvernul garantează realizarea planului de înzestrare a Armatei.
"Pentru Guvernul nostru, aprofundarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, ca pilon de politică externă şi de apărare, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO, reprezintă o prioritate şi un fir călăuzitor. În acest context, garantăm continuarea alocării din Produsul Intern Brut pentru Apărare în conformitate cu angajamentele asumate de România, prin care să se asigure coerenţa achiziţiei unor capacităţi de descurajare şi apărare, precum şi realizarea planului de înzestrare a Armatei Române în condiţiile asigurării calităţii, compatibilităţii şi interoperabilităţii cu celelalte state membre NATO şi UE. Toate reprezintă măsuri de la care nu ne vom abate şi pe care le vom urmări cu maximă responsabilitate şi cu minuţiozitate", a precizat Orban.