Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron lovește în imigranți, dar își rupe partidul 

Macron lovește în imigranți, dar își rupe partidul 

de Redacția Jurnalul    |   

Parlamentul francez a adoptat, marți, aproape de miezul nopții, legislația care înăsprește politica în privința imigrației, la capătul mai multor luni de dispute interne. Demersul a fost sprijinit de partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, Renașterea, și de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională.

O variantă a proiectului de lege fusese respinsă săptămâna trecută atât de stânga, cât și de dreapta politică de la Paris, guvernul operând rapid modificări pentru o lege mai dură care a atras votul dreptei.

Noile prevederi fac mai dificilă pentru migranți aducerea familiilor în Franța și le întârzie accesul la ajutoarele sociale.

Le Pen a salutat schimbarea legislativă, numind-o „o victorie ideologică”, în timp ce liderul aripii de dreapta a Partidului Republican, Eric Ciotti, a spus că noile măsuri sunt „ferme și curajoase”.

În același timp, stânga îl acuză pe Macron că „activează extrema dreaptă”. „Istoria își va aminti de cei care își trădează convingerile”, a spus liderul Partidului Socialist, Olivier Faure.

Liderul mai multor regiuni conduse de stânga, printre care Seine-Saint-Denis și Lot, au spus că vor refuza să aplice noile reguli privind prestațiile sociale pentru persoanele fără cetățenie franceză.

 

Un sfert dintre parlamentarii președintelui au votat contra

Noua legislație a relevat și fracturile din cadrul coaliției guvernamentale, remarcă BBC. 27 de parlamentari pro-Macron au votat împotriva proiectului, în timp ce 32 s-au abținut, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din forța care sprijină guvernul.

Mai mult, ministrul Sănătății, Aurélien Rousseau, a demisionat după vot, iar alți colegi ai ei sunt pe cale să părăsească Guvernul. 

Partidul președintelui Macron a pierdut majoritatea parlamentară vara trecută, de atunci devenind o obișnuință să nu obțină voturile necesare proiectelor depuse. Și în privința legilor imigrației s-ar fi întâmplat la fel, dacă extrema dreaptă ar fi votat împotrivă.

Imediat după vot, premierul Borne a recunoscut că unele măsuri luate acum ar putea fi neconstituționale și a spus că va consulta Consiliul Constituțional 

Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului au denunțat reforma imigrației, considerând-o cel mai mare regres legislativ, de zeci de ani încoace

Subiecte în articol: Macron imigranti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri