În mod surprinzător, ministrul Carmen Dan i-a sugerat și șefului Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei să demisioneze, după ce i-a cerut demisia șefului Poliției Române, Bogdan Despescu. Radu Gavriș, șeful de la Omoruri, a coordonat exact echipa care a reușit să găsească polițistul pedofil, în timp record, după ce i s-a delegat cazul.
Serviciului Omoruri este cel mai performant din Europa, având 100% dosare rezolvate în ultimii doi ani, în timp ce media la nivel european este de 30-40%. Singura legătură a Serviciului cu polițistul pedofil este aceea că l-a prins la scurt timp de la repartizarea dosarului, iar în cursul anchetei individul a mai recunoscut circa 15 cazuri de agresiune sexuală din ultimii nouă ani. În loc de medalii, premii și mulțumiri, ministrul de Interne cere demisia șefului acestei echipe, motivând că pedofilul din Poliție ar fi trebuit să fie identificat mai devreme, chiar dacă asta nu era în atribuțiile șefului de la Omoruri. „Am constatat multe anomalii, în aceste zile. Sunt oameni care își fac foarte bine treaba și sunt blamați, nu știu de ce. Doamna ministru afirma că așteaptă din partea șefului serviciului omoruri un pas înapoi. Oamenii aceștia lucrează exemplar. Au un procentaj de rezolvare a cazurilor de 100%, ba chiar sunt cazuri din anii anteriori rezolvate de ei. Cât de înainte să facem pași, dacă se rezolvă 800 de dosare într-un an și tot acest vraf de dosare soluționate nu contează, pentru că într-un dosar se pare că ceva n-a fost în regulă”, a precizat criminologul Dan Antonescu, fostul șef al Serviciului Omoruri, pentru Jurnalul.
Sancționați și pentru abțibilduri
Serviciul Omoruri a mai fost atacat în 2016, după ce a fost solicitat să rezolve dosarul care-l viza pe fostul ministru Gabriel Oprea. Ministerul de Interne a trimis atunci trei controale în urma cărora s-a constatat că polițiștii uitaseră să lipească niște autocolante pe uși și alte lucruri lipsite de importanță, pentru care s-au propus sancțiuni, deși aceiași polițiști aveau peste 2.000 de ore suplimentare lucrate și toate dosare de omor rezolvate. “În 2015 era un caz de hărțuire sexuală împotriva unei femei mature, dar aceste fapte sunt de competența parchetelor și a secțiilor de poliție pe raza cărora s-au comis faptele. Este posibil să existe o retragere a plângerii, iar în acest caz nu mai operează răspunderea penală. Dosarul a fost trimis spre încunoștiințare și la control intern, la Brigada Rutieră”.
Cu ce ar ajuta schimbarea șefului serviciului Omoruri? Este un mecanism care lucrează perfect. Este o unitate de elită a Poliției Române și este păcat să ne batem joc de ea.
Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri