Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mai multe dintre ceasurile atomice de pe sateliţii din reţeaua europeană de navigaţie Galileo au încetat să funcţioneze

Mai multe dintre ceasurile atomice de pe sateliţii din reţeaua europeană de navigaţie Galileo au încetat să funcţioneze

Mai multe ceasuri atomice ale unora dintre cei 18 sateliţi europeni Galileo nu mai funcţionează, dar acest lucru "nu afectează pentru moment" sistemul de navigaţie, a anunţat miercuri Agenţia spaţială europeană (ESA), relatează AFP şi DPA. 

"Este o chestiune sensibilă" pentru că ceasurile atomice sunt elemente "foarte importante" pentru buna funcţionare a sistemului de navigaţie prin satelit, concurent al GPS-ului american, care şi-a lansat primele servicii în decembrie, a subliniat directorul general al ESA, Jan Woerner, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Paris. 

Din acest motiv fiecare satelit Galileo are câte patru ceasuri atomice de două tipuri ("masere de hidrogen pasive" şi ceasuri atomice cu rubidiu) care au foarte mare precizie. 

Pentru ca un satelit să funcţioneze, trebuie ca cel puţin unul dintre cele patru ceasuri atomice să fie funcţional. 

În prezent, nouă ceasuri din 72 nu mai funcţionează, şase masere de hidrogen pasive şi trei ceasuri atomice cu rubidiu, a precizat Jan Woerner. 

"Până în prezent, datorită acestui sistem de multiplicare a ceasurilor, niciunul dintre sateliţi nu a încetat să funcţioneze", a mai spus Woerner. 

"Încercăm să stabilim cauzele" acestor deficienţe de funcţionare, a spus el. 

ESA nu a stabilit încă dacă va întârzia lansarea viitorilor sateliţi Galileo din cauza acestei probleme. Sistemul de navigaţie Galileo ar urma să fie deplin operaţional în 2020, când se vor afla pe orbită cel puţin 30 de sateliţi.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri