Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Majorezi capitalul, reduci impozitul pe profit

Majorezi capitalul, reduci impozitul pe profit

de Dan Straut    |   

În Monitorul Oficial au fost publicate câteva normative fiscale noi, prin care companiile pot obține reduceri la impozite dacă își majorează capitalul până la un nivel pozitiv (patrimoniu mai valoros decât datoriile) și pot obține bonificații la plata anticipată, trimestrială, a impozitului pe profit. Totodată, Ministerul Finanțelor anulează temporar extragerile Loteriei Bonurilor Fiscale.

 

Cea mai importantă prevedere se referă la reducerile de impozite pentru firmele cu capitaluri pozitive. Acestea se vor aplica plătitorilor de impozit pe profit, dar și celor care plătesc impozit pentru microîntreprinderi sau impozit specific. Potrivit noilor norme, capitalul propriu ajustat cuprinde: * capital subscris vărsat sau capital „de dotare”; * patrimoniul regiei; * patrimoniul public; * patrimoniul privat; * patrimoniul institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare; * prime de capital; * rezerva legală, statutară sau contractuală; * alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei acționarilor/asociaților sau potrivit prevederilor legale; * rezultatul net reportat (sold creditor, reprezentând diferența pozitivă dintre soldurile creditoare și debitoare).

 

Cea mai mică reducere: 2%

Un procentaj de 2 din impozitul datorat se poate reduce chiar în momentul în care capitalul societății devine pozitiv. Pentru contribuabilii care au obligația constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească, concomitent, și condiția de a fi la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris. În continuare, reducerile cresc proporțional cu majorarea capitalului, menționate în tabelul alăturat, scutirile respective putând ajunge până la 10% din impozitul datorat.

 

Bonificații la plata trimestrială

Prin același pachet normativ, Guvernul modifică OUG 33/2020 și acordă bonificații trimestriale la plata impozitului pe profit și pe venit la microîntreprinderi. Față de proiectul inițial, Guvernul a adăugat acordarea acestor bonificații și pentru achitarea impozitelor aferente trimestrelor II și III din acest an.

Practic, pentru definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal prin declarația anuală privind impozitul pe profit, bonificația aplicată se scade din valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal. Valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal reprezintă impozitul pe profit după scăderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, ca și a sumelor reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, plus reducerea costului de achiziţie la aparatele de marcat electronice fiscale.

 

Extragerile lunare şi ocazionale ale Loteriei Bonurilor Fiscale se suspendă și vor fi reluate în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă.


 

Regularizarea datorii/bonusuri se face, în fiecare an, la nivelul calculelor aferente trimestrului IV

 

Variante de scădere a impozitului pe profit

 

Procentul de majorare   Reducerea din impozit

Până la 5%     5%

Între 5% și 10%     6%

Între 10% și 15%   7%

Între 15% și 20%   8%

Între 20% și 25%   9%

Peste 25%       10%

 

Sursa: Monitorul Oficial

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri