Agenda Consiliului miniştrilor Mediului din UE, care s-a desfăşurat miercuri, la Luxemburg, a inclus şi o discuţie cu privire la managementul substanţelor chimice, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului remis AGERPRES.
Consiliului miniştrilor Mediului din UE a fost ultimul organizat sub egida Preşedinţiei României. Evenimentul, co-prezidat de vicepremierul Graţiela Gavrilescu şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a reunit reprezentanţi ai ministerelor de resort din statele membre UE, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit şi Miguel Arias Cańete, comisar european pentru politici climatice şi energie.
"Agenda Consiliului de Mediu de astăzi (miercuri, n.r.) a început cu o discuţie despre managementul substanţelor chimice şi adoptarea Concluziilor Consiliului cu tema 'Către o strategie durabilă a UE privind politica în materie de substanţe chimice'. În Concluziile propuse de către Preşedinţia română se subliniază necesitatea protejării sănătăţii umane şi a mediului prin buna gestionare a substanţelor chimice. Concluziile aduc în prim-plan, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăţi şi de a integra evaluarea riscurilor chimice şi gestionarea substanţelor chimice în legislaţia UE pentru a spori coerenţa şi eficacitatea acesteia în materie de substanţe chimice. Prin aceste Concluzii, Consiliul doreşte dezvoltarea unui mecanism coordonat care să asigure siguranţa grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii şi femeile însărcinate sau care alăptează. Acest mecanism ar trebui să includă introducerea unor cerinţe coerente în materie de gestionare a riscurilor în actele legislative relevante ale UE privind substanţele care prezintă motive de îngrijorare, printre care neurotoxinele şi perturbatorii endocrini", se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Vicepremierul şi ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a arătat, în context, că aceste concluzii oferă o direcţie clară pentru legislaţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte stategia gestionării substanţelor chimice, cu accent pe protejarea sănătăţii umane şi a mediului, printr-o abordare strategică a managementului substanţelor chimice.
"Am convenit, de asemenea, asupra necesităţii de îmbunătăţire şi integrare a abordării managementului de risc al chimicalelor în toată legislaţia europeană de mediu, pentru creşterea gradului de eficienţă şi coerenţă a acesteia", a declarat Graţiela Gavrilescu.
Un alt punct de pe ordinea de zi a avut ca subiect Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR), acţiune considerată de miniştri drept un instrument util pentru remedierea problemelor în materie de punere în practică a acestora.
Ministrul Mediului a prezentat, în finalul evenimentului, bilanţul rezultatelor Preşedinţiei române a Consiliului UE în domeniul mediului.
"Sunt extrem de mândră pentru că s-au negociat cu succes dosare importante precum stabilirea primelor standarde de performanţă pentru emisiile de CO2 pentru vehiculele grele, înăsprirea regulilor privind poluanţii organici persistenţi şi programul LIFE. A fost o adevărată onoare ca, în aceste 6 luni, să co-prezidez Consiliul de Mediu şi împreună cu întreaga echipă a Preşedinţiei României, să avansăm subiecte extrem de importante pentru cetăţeni şi pentru viitorul nostru", a subliniat Graţiela Gavrilescu.
AGERPRES