Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Managementul sindical a demolat Casa de Cultura din Târgu Jiu

Managementul sindical a demolat Casa de Cultura din Târgu Jiu

de Adrian Stoica    |   

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu se pregăteşte să tragă obloanele, fiind executată de Fisc pentru recuperarea datoriilor. Ea se află acum în proces de lichidare, după ce ani de zile a fost administrată de Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor,  un pui al confederaţiei CNSLR-Frăţia. Sub administrarea fundaţiei clădirea a ajuns rapid o ruină, iar cercetările penale declanşate în urmă cu opt ani pentru identificarea persoanelor din conducerea ei care se fac vinovate pentru starea de degradare în care a fost adusă clădirea, nu au făcut încă lumină în acest caz clasic de distrugere a patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor  din România (UGSR) de către confederaţiile sindicale apărute după 1991.

Povestea Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu este asemănătoare cu a altor astfel de case pe care noii şefi ai mişcării sindicale înscăunaţi imediat după revoluţie le-au preluat de la UGSR, deşi legal nu există nicio hotărâre judecătorească de desfiinţare a acesteia. Preluarea imensului patrimoniu sindical s-a făcut doar în baza actului intitulat ’’Tranzacţie Generală ’’, încheiat la 07.11.1991 şi semnat de către Victor Ciorbea din partea CNSLR, Bogdan Hossu din partea Cartel Alfa şi Miron Mitrea din partea CSI Frăţia, ulterior de acest patrimoniu lipindu-se în 1994 confederaţiile sindicale BNS şi CSDR. În ceea ce priveşte casele de cultură preluate de confederaţiile sindicale amintite, ele au fost ulterior reunite în cadrul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, dar între timp multe dintre ele au ajuns ruine prin grija noilor administratori.

Casa de Cultură a a fost administrată de către o fundație Fundaţia Casa de Cultură a Sindicatelor, condusă de către Constantin Retezeanu, fost președinte al CNSLR Frăția- Filiala Gorj.

Insolvenţa a fost deschisă în anul 2009

Pe data de 16 decembrie 2009, Tribunalul Gorj a admis cererea Fiscului din Târgu Jiu de deschidere a procedurii de insolvență pentru Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor din cauza datoriilor foarte mari. Societatea Consulting Company, care a fost numită lichidatorul judiciar al  fundaţiei, nota în raportul privind cauzele care au dus la starea de insolvență, că ”există premisele angajării răspunderii membrilor organelor de conducere”. Deşi cercetările penale au fost declanşate în urmă cu opt ani, nici până la această dată ele nu au reuşit să identifice persoanele vinovate de situaţia în care a ajuns această clădire.

Clădirea scoasă la vânzare, proprietarul de drept ignorat

Fundaţia Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu, a scos la licitaţia clădirea  pe data de 5 martie pentru acoperirea pe care aceasta le înregistra la Fisc, preţul stabilit fiind de 8,72 milioane de lei. Cum licitaţia a eşuat, urmează acum să se organizeze altă licitaţie pentru vânzarea clădirii la un preţ mai mic pe data de 2 aprilie.  De cumpărarea clădirii este  interesată şi primăria oraşului care pregăteşte deja oferta pe care o va înainta lichidatorului judiciar. Problema este că cei care au preluat clădirea în 1991 şi au administrat-o zeci de ani nu sunt proprietarii ei, deci nu au ce să vândă. De altfel şi rezoluţiile DNA referitoare la preluarea patrimoniului UGSR spun că aceasta a fost o acţiune ilegală, existând premisele săvârşirii unor infracţiuni. „De la cine doreşte primăria să preia construcţia, atât timp cât proprietarul este unul singur. Acesta este Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România. Cei care au adus clădirea în starea de acum pot fi numiţi cel mult administratori, dar de rea credinţă”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri