Cerealele și uleiurile s-au scumpit în septembrie, pentru a patra lună consecutiv. Indexul global al prețurilor a ajuns la 97,9 puncte, cu 2,1% mai mare față de luna augusut și cu 5% mai mult comparativ cu aceeași perioadă anului trecut, transmite Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO), citată de Reuters.
Indexul global al prețurilor calculează costurile înregistrate la un coș cu alimente alcătuit din lactate, zahăr, carne cereale și uleiuri vegetale.
"Cotaţiile mai mari la grâu au stimulat această creştere, pe fondul activităţii intense de tranzacţionare ca urmare a îngrijorărilor privind perspectivele de producţie din emisfera sudică şi a condiţiilor secetoase care afectează însămânţările de grâu în Europa", a anunțat FAO.
Prețurile la grâu s-au mărit cu 5,1% în luna septembrie, raportat la august și cu 13,6% față de perioada similară din 2019.
Și porumbul, orzul și sorgul s-au sucmpit, însă orezul a scăzut cu 1,4% din cauza solicitărilor scăzute de pe piață.
Uleiurile vegetale au avut și ele un cost cu 6% mai mare, cel mai ridicat din ultimele 8 luni, din cauza cererii crescute de floarea soarelui, soia și ulei de palmier.
Costurile lactatelor au stagnat, iar ale zahărului au scăzut cu 2,6% din cauza previziunilor că va exista pe piață un surplus.
Carnea s-a ieftinit cu 0,9%, o explicație fiind interzicerea importurilor din Germania de către China, cea mai mare piață, din cauza pestei porcine africane la mistreți.
În schimb, preţurile la lactate au rămas în mare parte nemodificate în luna septembrie, comparativ cu august, iar preţurile la zahăr au scăzut cu 2,6%
Previziuni
Producția de cereale va scădea cu 2,5 milioane de tone în acest an, comparativ cu previziunile din august. Cu toate astea, recolta la nivel mondial va ajunge la un nivel record de 2,72 de miliarde de tone, cu 2,1% mai mare față de 2019.
Producția de grîu ar putea atinge 765 de milioane de tone datorită vremii favorabile din Australia.