Jurnalul.ro Special Vrei în Armată? Se schimbă regulile. Ce surpriză le-a pregătit MApN celor care vor să fie rezerviști militari

Vrei în Armată? Se schimbă regulile. Ce surpriză le-a pregătit MApN celor care vor să fie rezerviști militari

de Monica Cosac    |   

În timp ce campania de recrutare a celor care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, se află în plină desfășurare, Ministerul Apărării schimbă regulile de selecție.

 

Modificările care apar în noile normele metodologice ale Legii privind statutul rezerviștilor voluntari, prevăzute într-un proiect de ordin, vizează în special condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească viitorii candidați.  

Printr-un proiect de ordin pus recent în dezbatere de MapN, se propune modificarea Ordinului M.25/2017, ce conține normele Legii nr. 270/2015 privind statutul rezerviștilor voluntari. Pe lângă corelarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a prevederilor Legii 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari cu conținutul unor acte normative intrate în vigoare în ultima perioadă, modificările propuse în noul ordin vor elimina și „disfuncţiile constatate pe timpul activităților de recrutare, selecţie şi repartizare a candidaților pentru categoria rezervişti voluntari, desfăşurate în perioada 2017-2022”, se arată în referatul de aprobare care însoțește proiectul. De asemenea, sunt clarificate  unele particularităţi privind activitățile desfăşurate de către structurile MApN pentru recrutarea, selecţia şi repartizarea candidaților pentru categoria rezervişti voluntari, respectiv privind participarea acestora la instruire pe durata derulării contractului.  

Candidații nu pot deține funcții în instituții sau autorități publice

Astfel, pe lângă actualele condiții pe care trebuie să le îndeplinească, cumulativ, candidații care optează pentru serviciul militar în calitate de rezervist voluntar (cetățenie română; „apt medical” pentru arma/serviciul/specialitatea în care urmează să fie instruiți; apt din punct de vedere psihologic și al pregătirii fizice, să nu fi fost condamnat penal, să nu facă parte din organizații interzise și să nu aparțină unor culte care încalcă bunele moravuri), va mai fi adăugată una:

„să nu fie încadrați în funcţii de personal civil contractual prevăzute în statele de organizare ale structurilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării şi securității naționale sau numiți în funcții publice, în instituții sau autorități publice”. 

Ce criterii specifice sunt eliminate

În privința criteriilor specifice, limita de vârsta rămâne aceeași ca în prezent, însă apar alte schimbări. 

Mai exact, candidații rezerviști care optează pentru serviciul militar în calitate de cadru militar rezervist voluntar vor trebui să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:

  • să dețină gradul corespunzător funcției pe care urmează să o încadreze sau grad inferior cu cel mult două trepte (față de gradul imediat inferior, în prezent), în situația în care fac parte din aceeași categorie de personal militar;

  • să îndeplinească cerințele privind nivelul studiilor, corespunzătoare categoriei de personal militar din care fac parte, prevăzute de actele normative în vigoare;

  • să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere;

  • să dețină atestat/ diplomă de absolvire/ certificat de calificare profesională valabil(ă), necesar(ă) exercitării profesiei, prevăzut(ă) de legislația aplicabilă, specific(ă) funcţiei pentru care optează;

Ultimul criteriu înlocuiește, practic, o cerință actuală, care stipulează că aceștia „trebuie să fie confirmați în arma/ serviciul/ specialitatea militară a funcției pe care urmează să o încadreze”. 

Calificarea de pilot, scoasă de pe listă

În privința candidaților fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de ofițer rezervist voluntar, aceștia vor trebui să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:

  • să fie absolvenți, cu diplomă, ai studiilor universitare de licenţă sau de master, în instituţii de învățământ superior acreditate, potrivit legii, corespunzător prevederilor de studii ale funcţiilor pe care urmează să le încadreze și în specializări corespunzătoare armelor/ serviciilor sau specialităţilor militare ale acestora;

  • să dețină atestat/ diplomă de absolvire/ certificat de calificare profesională valabil(ă), necesar(ă) exercitării profesiei, prevăzut(ă) de legislația aplicabilă, specific(ă) funcției pentru care optează;

  • să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.

Cel de-al doilea criteriu înlocuiește o condiție prevăzută în normele actuale, și anume este cea de deținere a unor „documente de atestare a calificării de pilot, emise de Autoritatea Aeronautică Civilă Română - numai candidații care optează pentru funcții prevăzute cu arma «aviație», specialitățile militare «pilot pe aeronave cu motoare clasice (piston)» și «pilot pe aeronave cu motoare reactive»”.

Tot pentru cei fără pregătire militară, dar care vor să devină maistru militar rezervist voluntar, va fi eliminată cerința de a avea „permis de conducere auto categoriile B și C - numai pentru cei care optează pentru funcții prevăzute cu armele «auto», «geniu», «artilerie și rachete», «artilerie și rachete antiaeriene» sau «tancuri», dacă îndeplinirea atribuțiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective”. În noile norme, se cere calificare profesională specifică funcției pentru care optează. 

Soldații și gradații, vârste sub 50 de ani

De asemenea, se modifică condiția privind vârsta pe care trebuie s-o aibă candidații rezerviști sau cei fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de soldat sau gradat rezervist voluntar. Mai exact, cei interesați trebuie „să nu fi împlinit vârsta de 50 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere”. În prezent, regula este că nu trebuie să împlinească vârsta de 51 de ani înainte de data semnării primului contract.

În plus, nu va mai fi suficient să fie doar absolvenți de gimnaziu, ci să aibă aibă și o specializare în diverse domenii: „să fie absolvenţi cel puțin ai primilor doi ani de studiu din învățământul secundar superior”.

Selecția candidaților începe cu testarea psihologică

Noile reguli vin, totodată, și cu o anumită ordine a probelor, care nu este specificată în normele actuale. „Selecția candidaților cuprinde, în ordinea desfăşurării lor, următoarele tipuri de probe: 

a) probe psihologice; 

b) probe fizice; 

c) examinare medicală; 

d) examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, dacă este cazul”, conform proiectului de ordin. 

Iar la finalul procesului de selecție nu vor mai fi doar „admiși” și „respinși”, ci și „eliminați” – în cazul celor care vor încerca să promoveze prin fraudă probele de selecție.

 

În ultima săptămână a modulului de instruire individuală de bază, cursanții proveniți din candidaţi fără pregătire militară vor depune jurământul militar prevăzut de lege. 

În prezent, mai exact în perioada 22 mai - 30 iunie, Ministerul Apărării organizează o campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Subiecte în articol: mapn rezervisti voluntari armata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri