Jurnalul.ro Ştiri Externe „Martirul Soleimani”, răzbunarea Iranului 

„Martirul Soleimani”, răzbunarea Iranului 

de Şerban Mihăilă    |   

În primul atac direct al Iranului asupra unui obiectiv american, după capturarea ambasadei SUA la Teheran, în 1979, rachetele iraniene au lovit, în primele ore ale dimineții de ieri, două baze militare unde se află staționați, în principal, soldații desfășurați de Casa Albă pe teritoriul irakian. Operațiunea intitulată „Martirul Soleimani”, după numele generalului iranian ucis cu câteva zile în urmă de o dronă americană, a fost coordonată direct de însuși ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Într-o declarație de presă susținută ieri la Casa Albă, președintele Donald Trump a anunțat că niciun american nu a fost rănit în aceste atacuri și a avut un discurs în care a încercat să detensioneze situația. 

 

Răzbunarea promisă de Teheran după asasinarea generalului care coordona toate facțiunile militare pro-iraniene din Orientul Mijlociu s-a produs la bazele aeriene americane Ain al-Asad și Erbil, din Irak, lovite, conform autorităților de la Bagdad, de 22 de rachete lansate de pe teritoriul Iranului. Potrivit acelorași surse, 17 rachete au lovit Ain al-Asad, iar cinci, baza din Erbil, „fără a provoca victime în rândul forțelor irakiene”, scrie AFP. După atac, președintele Trump a anunțat de la Casa Albă că niciun american nu a fost rănit în aceste atacuri. În același timp, oficialitățile americane, care evaluau în primele ore ale dimineții de ieri pagubele produse, vorbeau despre până la 15 rachete care au căzut la Ain al-Asad și una singură care a lovit cazarma din Erbil, alte patru proiectile neexplodând. O oficialitate de la Pentagon, citată de „Daily Mail”, a declarat că sistemele americane de alertă au avertizat din timp asupra atacului, permițând militarilor din Ain al-Asad să se adăpostească. Potrivit aceleiași surse, baza adăpostește aproximativ 1.500 de soldați, atât din contingentele americane, cât și din trupele internaționale ale coaliției antijihadiste. În afară de militarii americani și irakieni, la Ain al-Asad, unul dintre cele mai vizitate obiective de către oficialități de rang înalt, inclusiv de președintele Trump, sunt staționați soldați din Marea Britanie, Norvegia și Danemarca. Ain al-Asad, amplasată la nord-vest de Bagdad, a fost prima bază utilizată de forțele americane după invazia din 2003, care a dus la înlăturarea dictatorului irakian Saddam Hussein. De cealaltă parte, televiziunea iraniană de stat a anunţat, miercuri, că peste 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacurile care au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, transmite Reuters. Citând oficialități de rang înalt ale „Gardienilor Revoluției”, corpul de elită al armatei iraniene, televiziunea a mai anunțat că elicoptere americane și alte echipamente militare au fost „grav avariate” de rachete balistice „Fatteh-110”, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri. La rândul său, ayatolahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat că atacurile asupra țintelor americane din Irak este „o palmă peste fața” SUA. El a cerut americanilor să plece imediat din regiune.

 

Se tem de escaladarea conflictului?

Ținând cont de rolul important jucat de generalul Soleimani în coordonarea rezistenței antiamericane din Orientul Mijlociu, precum și de emoția imensă declanșată în Iran după asasinarea acestuia, atacul asupra bazelor americane pare o răzbunare modestă. În pofida retoricii lor belicoase, atât Iranul, cât și SUA par să nu dorească, deocamdată, o escaladare a conflictului, în condițiile în care americanii își pregăteau retragerea din regiune, iar Teheranul consideră că Washingtonul și-a slăbit oricum considerabil poziția în zonă, după uciderea lui Soleimani.

Ne-au tăiat braţul care era dragul nostru Soleimani (...) Asta trebuie răzbunat prin smulgerea ierbii de sub picioarele americanilor în această regiune!

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri