Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport cutremurător: Masacru comis de trupele de elită australiene în Afganistan

Raport cutremurător: Masacru comis de trupele de elită australiene în Afganistan

de Şerban Mihăilă    |   

Trupe de elită și membri ai regimentelor australiene de comando au ucis în Afganistan zeci de prizonieri neînarmați și de civili. În multe dintre aceste masacre, comandanții le-au făcut soldaților „botezul sângelui”, obligându-i să execute victime lipsite de apărare. Forțele speciale exultau la comiterea crimelor, țineau cu mândrie o evidență a acestora și plasau arme și echipamente de luptă străine la locul faptei, pentru a-și justifica carnajul. 

 

Trupele speciale au fost responsabile pentru o serie de crime comise, în mare parte, asupra unor prizonieri, iar actele de cruzime au fost acoperite în mod deliberat, dezvăluie concluziile unei anchete australiene care a durat patru ani, relatează „The Guardian” și Reuters. Există informații credibile potrivit cărora 39 de afgani ar fi fost „uciși nelegitim” în 23 de incidente separate, fie de către forțele speciale, fie la ordinele acestora, mai spune raportul. Niciuna dintre fapte nu a avut loc în timpul unei lupte, ci în circumstanțe care ar oferi motive solide pentru acuzații în privința comiterii unor crime de război. Toate persoanele ucise, inclusiv prizonieri, fermieri și alți civili afgani, nu erau combatanți sau nu mai erau insurgenți, arată raportul. Victimele au fost capturate înainte de a fi ucise și, din acest motiv, se aflau sub protecția legislației internaționale. Potrivit generalului Angus Campbell, cel mai înalt responsabil militar australian, un număr de 25 de membri ai unităților de elită au fost identificați în calitate de autori ai acestor atrocități sau de complici, iar 19 dintre ei vor fi, probabil, urmăriți penal. Câțiva suspecți fac încă parte din armata australiană. „Uciderea nelegitimă de civili și de prizonieri nu va fi niciodată acceptată! Descoperirile anchetei presupun cele mai grave încălcări ale conduitei militare și ale valorilor profesionale!”, a declarat generalul Campbell. El a mai spus că toate meritele și distincțiile acordate unor unități speciale care au acționat în Afganistan între 2007 și 2013 vor fi retrase. 

 

Însetați de sânge

 

Ancheta, care a examinat circa 50.000 de imagini și documente și a audiat sub jurământ 423 de martori, a fost demarată în 2016, pentru a cerceta acuzațiile despre presupuse crime de război comise între 2003 și 2016. Totul a pornit de la un sociolog militar, căruia un soldat i-a mărturisit crimele colegilor săi: „Băieții sunt însetați de sânge. Psihopați. Iar noi i-am format așa!”. El a povestit apoi cum doi băieți de 14 ani au fost opriți de o patrulă a forțelor speciale, care a decis că adolescenții ar putea fi simpatizanți afgani și le-a tăiat gâtul. Cadavrele au fost băgate în saci de plastic și aruncate într-un râu. Ulterior, au apărut alte relatări despre civili și prizonieri afgani folosiți ca ținte în mișcare, aruncați din elicopter sau pur și simplu executați cu sânge rece la marginea drumului. Potrivit martorilor, înainte de 2015, trupele speciale acționau cu un sentiment de aroganță și elitism, având senzația că pot face orice. O serie de surse au mărturisit că, în multe cazuri, comandanții le-au făcut soldaților „botezul sângelui”, obligându-i să execute victime lipsite de apărare, spre bucuria generală a camarazilor. Toate aceste informații au apărut însă foarte târziu, deoarece secretul a fost extrem de bine păstrat în interiorul patrulelor, care își consideră comandanții un fel de semizei. Mai mult, forțele speciale s-au aflat permanent în afara oricăror bănuieli, în special în percepția publicului larg. 

 

 

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, peste 26.000 de soldați australieni au ajuns în Afganistan. Astăzi mai sunt 1.500. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri