Jurnalul.ro Special Armata își ia sisteme de apărare aeriană din 2019. Francezii de la MBDA și israelienii de la Rafael, în cursa pentru a ne vinde rachete cu rază scurtă de 2 miliarde de euro

Armata își ia sisteme de apărare aeriană din 2019. Francezii de la MBDA și israelienii de la Rafael, în cursa pentru a ne vinde rachete cu rază scurtă de 2 miliarde de euro

de Adrian Stoica    |   

Compania Romtehnica, aflată în subordinea Ministerului Apărării, a lansat o licitație pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD), care vor completa sistemele cu rază lungă Patriot.

Licitația, estimată la circa două miliarde de euro, a creat deja o cursă între producătorii francezi și israelieni, toți cu legături de lungă durată cu România. Contractul se întinde pe șapte ani (5 ani pentru livrare și 2 ani de garanție). Rachetele trebuie să fie dislocabile pe cale maritimă, aeriană, auto sau feroviară, iar furnizorul trebuie să asigure și pregătirea militarilor care le vor folosi. Ofertele se vor deschide din 8 ianuarie 2024.

Îmbunătățirea apărării împotriva amenințărilor aeriene cu rază scurtă a fost identificată ca o prioritate pentru forțele aeriene încă din 2019, dar până acum, Bucureștiul a cumpărat doar sistemul Patriot, fabricat în SUA, pentru segmentul de rază mai lungă. „Am intenționat să lansăm această licitație anul trecut, dar am reușit să o facem abia acum”, a declarat pentru publicația Defense News un oficial al Ministerului Apărării din România, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Toate sistemele de apărare aeriană și antirachetă se vor conecta la rețeaua emergentă a NATO, cunoscută sub numele de conceptul de apărare integrată aeriană și antirachetă al alianței.

 

MBDA a confirmat interesul pentru licitație

 

Un purtător de cuvânt al producătorului francez de rachete MBDA, unde este acţionar şi Airbus, a declarat pentru Defense News că el este interesat de afacerea SHORAD-VSHORAD a României. „MBDA va răspunde cu cea mai potrivită soluție pentru Forțele Armate Române, permițând în special o eficiență sporită cu Mistral-ul oferit în prezent clientului. Acest lucru face ca sistemul VL Mica să fie cel mai relevant candidat în acest context”, a scris purtătorul de cuvânt Julien Watelet într-un e-mail. Referirea la racheta Mistral apare în contextul în care România vizează separat o achiziție pentru apărare. „Există două direcții de acțiune în prezent: Programul SHORAD-VSHORAD are o dimensiune strategică, așa cum se indică în Cartea noastră albă a apărării, și a fost aprobat de Parlament, așa că are deja o linie bugetară dedicată”, a spus oficialul român din Ministerul Apărării. „Cu toate acestea, achiziția [comună] Mistral este, de asemenea, luată în considerare, ținând cont de relația noastră privilegiată cu Franța”, a mai precizat oficialul român citat de Defense News.

 

România, interesată și de rachetele Mistral 3

 

România și-a exprimat intenția de a participa la programul de achiziţie pentru rachetele Mistral, la care iau parte ţări precum Franţa, Belgia, Estonia, Cipru şi Ungaria. O sursă din cadrul MApN a declarat în septembrie pentru Defense News, că în ultimele săptămâni oficialii români au fost tot mai interesaţi şi de programul de achiziţie Mistral (condus de Franţa), prin care poate obţine rachetele Mistral 3 produse de MBDA, Airbus şi Leonardo. „MBDA este la curent cu interesul României faţă de procesul de achiziţie şi se află în discuţii cu aceştia (n.r. - MBDA)”, declara la începutul toamnei Julien Watelet, un purtător de cuvânt al companiei, tot pentru Defense News. Achiziţia comună pentru Mistral 3 a fost lansată cu o scrisoare de intenţie semnată pe 19 iunie, în timpul Paris Air Show, de către Franţa, Belgia, Estonia, Cipru şi Ungaria. 

 

Israelienii de la Rafael vin cu sistemul Spyder

 

Experții în probleme de apărare cred că și Rafael Advanced Defense Systems din Israel, cu sistemul de apărare aeriană Spyder, s-ar putea alătura cursei, o perspectivă pe care compania a confirmat-o într-un e-mail către Defense News. „Rafael este încrezător că actualele sale capacitățile de apărare aeriană pe mai multe straturi, care și-au dovedit eficacitatea în scenarii operaționale, pot oferi soluții precise pentru Ministerul Apărării Naționale din România”, a transmis un purtător de cuvânt al companiei Rafael. Compania din Haifa a semnat un acord în 2018 cu Romaero, o companie aerospațială românească, pentru a lansa un parteneriat industrial care vizează producerea locală de arme de apărare aeriană. România se afla la începutul acestui an în negocieri cu israelienii de la Rafael pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană Spyder. Acesta este conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. El încorporează cele mai avansate rachete aer-aer, rachetă cu infraroșu Python-5, rachetă cu radar activ I-Derby și rachetă cu rază lungă de acțiune I-Derby ER. Spyder LR poate intercepta amenințări aeriene cu o rază de acțiune de la 2 la 80 km și la o altitudine de până la 20 km. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an, compania Rafael Advanced Defense Systems și compania locală românească STARC4SYS SRL au obținut un contract pentru modernizarea sistemului de comunicații al marinei militare române. În baza acestui contract, soluțiile israeliene vor oferi marinei române capacități operaționale avansate de comunicare.

 

Acordul semnat la București în 2018 între Romaero și Rafael prevedea dezvoltarea versiunii maritime a sistemului de apărare antirachetă cu rază scurtă de acțiune Iron Dome (Cupola de Fier), precum și a sistemelor de arme cu telecomandă Samson și a rachetelor tactice Spike, a transmis, la vremea respectivă, Rafael într-un comunicat de presă. Acordul de cooperare nu a fost însă pus în practică.

 

Subiecte în articol: mbda rafael rachete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri