Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic ATI: gargara nu stinge focul  

Medic ATI: gargara nu stinge focul  

de Mariana Zaharia    |    Monica Cosac    |   

„Ne păcălim singuri. A te baza că stingi focul cu extinctoare, a te baza că o asistentă de 50 de kilograme va ridica un extinctor de 30 de kilograme și se va lupta cu focul este o utopie”, spune Ady Nicula, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă. După tragedia de la Matei Balș, mulți medici din țară spun că ce s-a întâmplat acolo se poate repeta oriunde și speră să îi audă cineva. Este multă temere acum în sistem. Pandemia este departe de final, medicii chiar vorbesc despre valul trei și spitalele au început să cedeze. 

Doctorul Ady Nicula face naveta zilnic 150 de kilometri pentru a lucra la Anestezie Terapie Intensivă. La începutul pandemiei, în stare de urgență, a fost detașat la COVID. El și alți colegi spun că personalul medical este atât de puțin încât sunt momente în care o infirmieră supraveghează pacienții. Când a fost incendiul la Piatra Neamț, au crezut că a fost un caz izolat. O tragedie, un ghinion, ceva ce nu se va repeta, deși știau că și ei lucrează în același mediu, încăperi cu încărcătura mare de oxigen și instalații electrice gata să cedeze. Incendiul de la Matei Balș a scos la iveală o realitate cruntă. „Când se ajunge să se întâmple la un institut național, lucrurile au depășit orice limită. Vorbim de spitale renovate și îmi este greu să înțeleg de ce nu aveau flux laminar, sistem care absoarbe surplusul de oxigen și tot ce se elimină, mai simplu, schimbă aerul. Este nevoie de așa ceva în mediile spitalicești chiar și dacă nu era pandemie. Eu am făcut nenumărate referate în acest sens, dar au rămas fără răspuns toate hârtiile mele”, povestește medicul.

 

Ardere rapidă în încăperile cu oxigen

„Eu sunt la etajul 4 din 4, cu un singur lift. Ce pot face dacă ia foc? Să iau un extinctor? A fost control ISU după Piatra Neamț, avem extinctoare și proceduri. Sunt măsuri paleative. Personalul este puțin în toate spitalele, pacienții au multe cabluri care îi leagă la aparate, nu te duci cu un extinctor în foc, pentru că arderea în încăperea cu oxigen este rapidă. Ceea ce a făcut colegul nostru de la Piatra Neamț, să intri în foc, să te arzi 70 la sută fără să știi dacă vei supraviețui, este un gest cu adevărat eroic, fără niciun pic de dramatism. Este nevoie de oprirea automată a oxigenului, în primul rând. De ventilatoare. De lucruri despre care am mai putea vorbi multe zile. Noi, în Terapie Intensivă, vedem moartea în fiecare zi. Pandemia va dura și este nevoie urgentă să fie făcute modificări în secții, nu gargarageală, nu cursuri de instruire. Și ne mai trebuie o lege a spitalelor, ca să fie lucrurile clare legate de servicii și dotări”, avertizează doctorul.

 

Previziunile legate de COVID-19  nu sunt optimiste. Medicul spune că și anul acesta ne vom lupta cu virusul și că vine un val de tulpini extrem de infecțioase. A mărturisit că îl îngrijorează cozile la schi, restaurantele deschise, mai ales în condițiile în care țări cu tradiție, precum Austria, au închis totul. Și că soluția este vaccinarea masivă, ceea ce nu este posibil, pentru că nu sunt doze suficiente.

 

„Orice spital care tratează COVID este o bombă cu ceas, mai mult sau mai puțin întârziată. Și o să stăm cu virusul mult și bine. Multe țări sunt închise, noi suntem pe pârtie la schi" - medicul Ady Nicula.

 

Crema de mâini, periculoasă în prezența oxigenului

 

Persoanele care folosesc sau lucrează cu oxigenul medicinal – fie că este vorba despre pacienți, cadre medicale sau personalul nemedical, care manipulează buteliile în care este depozitat acest gaz – trebuie să fie instruite cu privire la condițiile de utilizare, deoarece acesta poate produce explozii dacă intră în contact cu substanțe ce pot fi considerate banale, precum: uleiurile şi grăsimile.

 

Chiar și crema de mâini trebuie evitată pe durata tratamentului cu oxigen, după cum reiese dintr-un document postat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Conform autorizației de punere pe piață a oxigenului medicinal comprimat, la capitolul „alte atenționări speciale”, printre informațiile care trebuie să apară și pe buteliile de oxigen, se regăsesc și următoarele precizări:

„ - Pericol de explozie în contact cu uleiuri şi grăsimi.

  • Contactul cu materiale combustibile poate provoca focul.
  • A se manipula numai de către persoane instruite.
  • Se va utiliza numai conform instrucţiunilor de utilizare.
  • Nu fumați și nu utilizați flăcări deschise în zonele în care sunt depozitate sau administrate gaze medicinale.
  • Gazele de uz medicinal trebuie să fie folosite numai în scopuri medicale.
  • Buteliile pline trebuie să fie păstrate separat de cele goale.
  • Se va evita utilizarea substanțelor grase, cum ar fi crema de mâini, pe durata tratamentului.
  • În cazul în care curățați buteliile sau echipamentele atașate, nu utilizați produse inflamabile și în special materiale pe bază de ulei.
  • Folosiţi numai dispozitive standard care sunt concepute special pentru administrarea oxigenului.
  • Conectați numai echipamente destinate conectării atunci când se utilizează oxigen medicinal în stare gazoasă.
  • Când sunt livrate de fabricant, sigiliul aplicat pe butelii trebuie să fie intact”.
  •  

(Monica Cosac)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri