Jurnalul.ro Special Război medici - contabili. Paradoxul din sistemul medical românesc: deficit imens de personal, dar medicii tineri n-au unde să se angajeze

Război medici - contabili. Paradoxul din sistemul medical românesc: deficit imens de personal, dar medicii tineri n-au unde să se angajeze

de Monica Cosac    |   

În timp ce cadrele medicale abia mai reușesc să facă față valului de pacienți care ajung la spitale cu infecții respiratorii după Sărbători și se așteaptă la o dublarea a numărului de cazuri săptămâna aceasta, odată cu începerea școlii, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) și Federația Săbătatea din România fac un apel disperat la Ministerul de Finanțe, solicitând aprobarea de urgență a memorandumurilor de deblocare a unor posturi din spitalele publice „înainte de a fi mult prea târziu”. Doar în Capitală deficitul este de 900 de cadre medicale, iar lipsa de personal este resimțită și mai mult în spitalele din țară.

După ce, săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut public deblocarea angajărilor din sistemul sanitar și a anunțat că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi cel al Dezvoltării au reevaluat toate posturile care sunt libere în spitale și au inițiat memorandumuri privind scoaterea la concurs a posturilor vacante din Sănătate, în acest weekend, și Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) i-a cerut ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să deblocheze angajările în Sănătate. 

Deși în București există un număr mare de medici, comparativ cu alte orașe ale țării, chiar și aici există un număr mare de posturi vacante. Mai exact, „spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătății sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar la nivelul spitalelor coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante”.

„În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, fac un apel către autoritățile competente să identifice cât mai rapid soluții pentru deblocarea posturilor și organizarea de concursuri conform procedurilor legale. Această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a celor care au terminat rezidențiatul și au promovat examenul de specialitate, oferindu-le posibilitatea de a-și găsi locuri de muncă”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, făcând referire la cei peste 4.000 de medici rezidenţi care au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut și care acum își caută un loc de muncă.

„Ne confruntăm cu un paradox! Sunt locuri neocupate în sistemul public de sănătate, avem și medicii - cei care au promovat specialitatea - dar angajările sunt blocate! Avem nevoie de medici”, 

a subliniat dr. Cătălina Poiană, președinte CMMB

Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, care trebuie să lucreze suplimentar, ceea ce poate duce la epuizarea fizică şi la afectarea calității actului medical acordat pacienților sau întârzieri în acordarea asistenței medicale, avertizează CMMB. De asemenea, poate duce inclusiv la situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical pe anumite secții sau compartimente.

Sindicaliști: Nevoia de sănătate este evaluată contabil

Și Federația Sănătatea din România a transmis, sâmbătă, că a adus la cunoștința membrilor Guvernului că măsurile luate de coaliția de guvernare pe parcursul anului trecut „vor conduce inevitabil la scăderea vertiginoasă a calității serviciilor medicale și de îngrijire a pacienților” și acuză lipsa de viziune a ministrului Finanțelor. 

Organizația sindicală precizează că în special două măsuri fiscal-bugetare au avut un impact negativ: una este blocarea posturilor și cea de a doua măsură vizează „blocarea achizițiilor de bunuri și servicii, inclusiv imposibilitatea spitalelor de a demara programe noi de investiții în infrastructură sau echipamente medicale, prin imposibilitatea acestora de a mai putea efectua angajamente legale”.        

„La nivelul conducerii Ministerului de Finanțe, nevoia de sănătate este evaluată contabil după modele matematice și probabil de proiecție statistică viitoare”, mai spun sindicaliștii, subliniind că măsurile de echilibrare fiscal-bugetară luate la nivel guvernamental ar trebui să țină cont și de nevoile primordiale ale cetățenilor acestei țări.

„Federația Sănătatea din România solicită aprobarea de urgență a memorandumurilor de deblocare a unor posturi din spitalele publice înainte de a fi mult prea târziu”, a transmis organizația sindicală, adăugând: „în economie timpul înseamnă bani, dar în Sănătate timpul face diferența dintre viață și moarte”.

 

„Vor greve, vor avea!”

Deși premierul Marcel Ciolacu a spus, în prima ședință de Guvern din acest an, că vrea să fie rezolvată rapid problema medicilor rezidenți, astfel încât aceștia să fie „păstrați în țară”, iar ministrul Rafila a anunțat că Executivul ar putea aproba chiar în această săptămână scoaterea la concurs a posturilor vacante, sindicaliștii din Sănătate nu mai au încredere în promisiunile guvernanților. 

„La nivel naţional ar fi nevoie de 30.000 de posturi. Guvernul a promis că va debloca 14.000 de posturi în 2023, nu s-a întâmplat acest lucru, au fost deblocate doar 4.000 de posturi. (...) Noi suntem în perioada de strângere de semnături pentru greva generală, în Bucureşti”, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Huşanu, preşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti, precizând că în luna februarie vor avea loc mai multe mişcări de protest, până la greva generală. 

„Vor greve, vor avea!”, a transmis Huşanu, sâmbătă, pe Facebook, precizând că atât profesorii, cât și angajații Caselor de Asigurări și ai DSP-urilor au obținut ce au solicitat doar prin greve: „Parlamentarii, specialii, angajații primăriilor… ăștia au obținut fără grevă!”.  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri