Cele mai multe locuri libere sunt la specializări unde există deja un deficit acut de doctori, precum medicina de urgență, de familie, terapie intensivă, neonatologie, chirurgie pediatrică, epidemiologie. Din acest motiv, instituția anunță că este posibil să organizeze un nou concurs pentru posturile libere.
"S-a finalizat repartiția candidaților care au obținut punctaj de promovare la Concursul de admitere în Rezidențiat, sesiunea 20 Noiembrie 2022, organizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu cele 6 universități de medicină și farmacie.
La domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs.
Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirugicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum și faptul că licențiații facultăților de medicină obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți, Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate.
Acest concurs ar putea fi organizat în mod extraordinar în prima jumătate a anului 2023.
La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 Noiembrie 2022. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat și dobândirea titlului de specialist", transmite Ministerul Sănătății pe Facebook.