Principalele organizaţii profesionale ale medicilor de familie din Capitală acuză Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) că vrea să crească nejustificat numărul medicilor de familie, printr-o sesiune specială de contractare care începe astăzi, în condiţiile în care numărul acestora este deja mai mare decât ar fi necesar. Potrivit doctorilor, într-un timp atât de scurt, singurele care ar putea obţine cele 19 contracte puse la bătaie de CASBM sunt „marile clinici medicale”.
Mai mult, pe lângă faptul că nu răspunde nevoilor pacienților bucureșteni, demersul CASMB încalcă şi reglementările Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Reprezentanţii medicilor de familie spun că sunt suprinşi şi „dezaprobă ferm” decizia Casei de Asigurări de Sănătate din Capitală de a organiza o sesiune specială de contractare în perioada 16-25 ianuarie 2018 - scopul declarat al sesiunii fiind „asigurarea acordării de servicii medicale și acoperirea necesarului de medici în București” - deoarece bucureștenii nu întâmpină dificultăți în înscrierea pe lista unui medic de familie.
„Totalul de circa 1.300 de medici de familie care oferă servicii de asistență medicală primară în municipiul București excede necesarul calculat conform reglementărilor CNAS, de 1 medic de familie la 1.800 de persoane. Media în București este de mai puțin de 1.500 cetățeni pe lista unui medic de familie. Cu toate acestea, CASMB anunță un necesar de 19 medici de familie care va fi acoperit prin această sesiune specială de contractare”, se arată într-un comunicat comun al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB) și Patronatului Medicilor de Familie din București și județul Ilfov (PMFB).
Medicii spun că, în primul rând, această decizie „întârzie nepermis de mult” reluarea activității medicilor de familie cărora CASMB le-a refuzat prelungirea contractului, după anunțul CNAS din 4 ianuarie. Alte case de asigurări de sănătate (cum sunt, spre exemplu, cele din județele: Iași, Hunedoara, Alba, Satu Mare, Ilfov sau Călărași), au găsit soluții pentru ca activitatea medicilor de familie să fie reluată încă de săptămâna trecută.
Mai mult, contractele oferite suplimentar de CASMB nu vor putea fi solicitate de un cabinet independent, ci doar de marile lanţuri de clinici private.
„Știut fiind faptul că înființarea, avizarea și evaluarea unui cabinet medical în București are o durată de circa 2-3 luni, ne punem întrebarea legitimă cine vor fi medicii de familie care vor solicita cele 19 contracte oferite de CASMB: medici de familie cu cabinete independente sau medici de familie angajați săptămâna aceasta rapid în marile clinici medicale dornice de încă 19 contracte cu CASMB, pe lângă cele peste 100 deținute în prezent”, explică reprezentanţii medicilor de familie.
Aproximativ 1.000 de medici de familie se află, în prezent, în contract cu CASMB, la aceştia adăugându-se alți 300 de medici aflaţi în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ)