Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicul Cătălin Cîrstoveanu, Spitalul Marie Curie: "Medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate"

Medicul Cătălin Cîrstoveanu, Spitalul Marie Curie: "Medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate"

Şeful secţiei Terapie Intensivă nou-născuţi de la Marie Curie, medicul Cătălin Cîrstoveanu, trage un semnal de alarmă asupra unei alte probleme extrem de grave din sistemul sanitar românesc.

Dezinfectanții diluați sunt numai o verigă dintr-un sistem complex și totul trebuie privit în ansamblu: „OK, o să ne spălăm pe mâini, o să reducem infecțiile, o să avem cu ce să ne spălăm, dar - dacă nu rezolvăm lucrurile global - nu atingem problema”, este de părere doctorul Cîrstoveanu.

"Medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate, declară medicul Cârstoveanu, într-un interviu pentru republica.ro.


„Suntem atât de obișnuiți cu aceste lucruri... Este o obișnuință a noastră foarte tristă, înțelegeți? Practic nu ar trebui să existe așa ceva. Este un lucru pe care îl acceptăm cu toții, luptăm împotriva lui, dar parcă nu se mai termină”, spune respectatul medic.

„Nu vă concentrați doar pe dezinfectanți. Secțiile care nu au personal medical au cele mai multe infecții medicale. Infecțiile nosocomiale variază între 3 și 40%. Unde nu ai personal medical te duci la 30% - 40% - 50%. Unde ai personal, unde ai consumabile, unde ai antibiotice și unde te speli pe mâini cu ce trebuie, unde ai infrastructură și politici de spital și națională, poți să te aștepți la valori mici. Noi am avut între 6 și 12%. Mortalitatea este încă legată de infecții nosocomiale”, a mai declarat medicul.

"Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi? Sunt convins că fiecare vrea să-şi protejeze un business. Şi aşa le spun mereu... Cei care vreţi ca cele mai ieftine medicamente să fie în spitale, poate le-aţi vrea pentru copiii dumneavoastră...”, a declarat Cătălin Cîrstoveanu pentru Digi24.

Agenţia Naţională a Medicamentelor (ANM), care are laborator propriu de testare, infirmă, totuşi, spusele medicului Cîrstoveanu şi afirmă, citaţi de Digi 24,  că medicamentele generice sunt sigure: "Ele intră pe piaţă la 10 ani  după autorizarea medicamentului original!".

Citeşte interviul complet cu medicul Cătălin Cîrstoveanu, pe republica.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri