Jurnalul.ro Ştiri Externe Între învestire și supraviețuire. Mesajele liderului rebelilor sirieni către Iran, SUA și Israel

Între învestire și supraviețuire. Mesajele liderului rebelilor sirieni către Iran, SUA și Israel

de Şerban Mihăilă    |   

Drumul lui Abu Mohammad al-Jolani către Damasc a fost lung. Liderul rebelilor sirieni, care au pus capăt celor cinci decenii de dictatură ale dinastiei Assad, a vorbit deschis despre schimbarea sa de-a lungul anilor. El a trecut de la statutul de tânăr luptător al organizației teroriste Al-Qaida, în urmă cu două decenii, la cel al comandantului care îmbrățișează acum toleranța sectară.

Parcursul liderului rebel pare o călătorie de-a lungul căreia Abu Mohammad al-Jolani a avut suficient timp să aleagă unde și cum își va face intrarea în lumina reflectoarelor.

El a dat senzația că și-a pregătit cu atenție mesajele pentru cei care l-au adus la putere, pentru cei care l-ar putea da jos, precum și pentru alți actori, care îl pot menține în fruntea unei țări cu o poziție esențială pentru arhitectura de securitate a Orientului Mijlociu.

Din această perspectivă, nu este surprinzător faptul că liderul insurgenților islamiști a ales faimoasa Moschee Umayyad din Damasc pentru a-și transmite mesajul.

El a evitat studioul televiziunii naționale sau palatul prezidențial, recent abandonat, preferând un loc cu o semnificație religioasă uriașă, care, cu o vechime de 1.300 de ani, este una dintre cele mai vechi moschei din lume.

„Această victorie, frații mei, este o victorie pentru întreaga națiune islamică”, a spus el din mijlocul unui mic anturaj, format din colaboratori și simpatizanți care-și făceau loc în spatele său, pe fundalul impresionant al moscheii.

A fost un mesaj pentru toți cei care l-au adus la putere și i-au propulsat pe luptătorii grupării „Hayat Tahrir al-Sham” (HTS) cu o viteză uimitoare până la Damasc, acolo unde l-au înlăturat pe președintele Bashar al-Assad.

În același timp, discursul său a fost și un mesaj adresat sirienilor proaspăt eliberați. „Această victorie, frații mei, prin harul lui Dumnezeu Atotputernic, urmează sacrificiilor martirilor, văduvelor și orfanilor. Această victorie, frații mei, a venit prin suferința celor care au îndurat întemnițarea!”, a mai spus el.

Într-o țară în care Dumnezeul ales și modul în care se roagă le pot defini cetățenilor clasa socială, le pot limita aspirațiile și îi pot ridica împotriva vecinului lor, Jolani a trimis un semnal foarte clar în Moscheea Umayyad. Liderul rebelilor este un musulman sunnit și aparține astfel majorității siriene, în condițiile în care Assad făcea parte din minoritatea alawită. În Siria mai există creștini, druzi, musulmani șiiți, ismaeliți și nu numai.

Cu toate acestea, cuvintele alese de Jolani păreau menite să spargă vechile tipare și limite. „Acest triumf, frații mei, marchează un nou capitol în istoria regiunii, o istorie plină de pericole, care a transformat Siria într-un teren de joacă pentru ambițiile iraniene, răspândind sectarismul și stârnind corupția”, a precizat el.

Vești proaste pentru iranieni

Menționarea Iranului pare a fi un mesaj adresat liderilor teocrați de la Teheran, sugerând că amestecul lor a luat sfârșit, că accesul terestru la Hezbollah, marele aliat al iranienilor din Liban, s-a încheiat, că sprijinul pentru filiala siriană a grupării proiraniene va înceta și, nu în ultimul rând, că va dispărea și adăpostul deținut cândva de milițiile șiite pentru stocurile de arme primite din Iran.

Fără îndoială, Jolani știe că acest mesaj este auzit la Tel Aviv și Washington, acolo unde el este considerat membru al unei organizații teroriste interzise, iar pe capul său a fost pusă o recompensă de 10 milioane de dolari. 

Este un mesaj care le transmite atât americanilor, cât și israelienilor că interesele lor sunt perfect înțelese în noua Sirie. De asemenea, prin discursul său, Jolani pare să recunoască, implicit, că SUA și Israelul sunt puterile capabile să îl doboare în orice moment.

În cursa sa spre Damasc, Jolani s-a străduit să se asigure că președintele american, Joe Biden, și chiar președintele ales, Donald Trump, îi cunosc intențiile. Nu este o coincidență faptul că a ales o rețea de televiziune americană, CNN, și nu una arabă, pentru un interviu-cheie în zilele premergătoare înlăturării lui Assad, susținând că s-a despărțit de alți jihadiști din cauza tacticilor lor brutale și radicale.

Vorbind câteva ore mai târziu, Biden a spus că l-a auzit pe Jolani „spunând lucruri corecte”, dar a insistat ca liderul rebel să fie judecat după acțiunile sale.

Mesajul lui Jolani a fost, de asemenea, adaptat pentru puterile regionale pe care va trebui să le mențină alături, promițând să curețe țara. 

„Siria este purificată”, a spus el, referindu-se la reputația regională a țării, cea de narco-stat. Jolani a afirmat că Siria lui Assad „a devenit principala sursă mondială de Captagon” - un drog de tip amfetamină - și de criminalitate în regiune.

Discursul lui Jolani la moschee s-a referit, tacit, atât la învestirea, cât și la supraviețuirea sa. Acțiunile lui însă vor fi cele care vor decide în cele din urmă dacă va fi lăsat să rămână liderul suprem al țării.



 

Subiecte în articol: mesaj lider rebeli sirieni Iran sua Israel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri