Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Meserie de export: bonă pentru adolescenți, în Marea Britanie

Meserie de export: bonă pentru adolescenți, în Marea Britanie

de Diana Scarlat    |   

Britanicii caută în continuare bone, îngrijitori pentru bătrâni și asistenți sociali în România, în ciuda Brexit-ului. Românii care au plecat deja să muncească în Regat nu au probleme cu angajatorii, dacă-și fac bine treaba, iar englezii nici nu se gândesc să renunțe la serviciile lor. Salariul unei bone pleacă de la circa 1.200 de lire sterline și poate ajunge la 2.500. Nici măcar nu se cere experiență în domeniu sau vreo diplomă specială. Pentru asistenți sociali și psihologi, britanicii oferă peste 4.000 de lire sterline lunar.

 

Un asistent social care în România câștigă un salariu mizerabil de până în 1.000 de lei pe lună, poate munci în Anglia pentru 4.000 de lire, iar un psiholog poate obține și mai mult. Un profesor român care alege să plece în Anglia pentru a îngriji copii poate avea un venit de peste 2.500 de lire sterline lunar. În privința bonelor și a îngrijitorilor, britanicii nici măcar nu cer experiență sau studii de specialitate, ci verifică CV-urile, din care trebuie să reiasă cunoștințele de limba engleză ale candidaților și activități anterioare care să ateste capacitatea de a lucra cu oamenii. Cei mai mulți români care aleg să muncească în Marea Britanie preferă să-și caute singuri joburi, pe site-urile din Regat, și să trimită CV-ul direct la sursă, nu la firmele de recrutări din România, dar și firmele din țara noastră lansează oferte foarte bune.

Servicii plătite regește de statul britanic

Guvernul britanic alocă anual o sumă foarte mare de bani pentru programele de asistență pentru tinerii care provin din familii dezorganizate. Astfel, românii sunt căutați pentru a face servicii la care nici nu visau în țară, precum un fel de „bone pentru adolescenți”, pentru o remunerație de peste zece ori mai mare decât a unui profesor de liceu din România. „Lucrez cu adolescenți, cu vârste între 16 și 18 ani, pe care trebuie să-i ajut să înțeleagă pur și simplu ce au de făcut în continuare, ca adulți. De exemplu, merg la cumpărături cu ei și îi ajut să pună în coș toate cele necesare pentru o existență normală, dar nu avem voie să-i forțăm pe ei să facă alegerile singuri, ci doar trebuie să-i ghidăm. Este extrem de simplu, sunt lucruri care nouă ni se par absolut firești, doar că pe ei nu i-a-nvățat nimeni să se descurce singuri. Statul britanic plătește foarte bine pentru acest tip de asistență și există centre speciale în care adolescenții sunt antrenați pentru a învăța să trăiască pe cont propriu când vor ajunge la majorat”, explică o româncă plecată anul trecut la muncă în Anglia. Pentru acest tip de servicii, românii primesc peste 2.000 de lire sterline lunar, indiferent care a fost activitatea lor de până atunci. Pentru angajare nu se cer cursuri speciale sau experiență anterioară, însă angajatorii studiază CV-urile și preferă persoane bine instruite, cu studii universitare și bune cunoștințe de limba engleză, care au avut activitate în corporații sau chiar au avut funcții de conducere la diverse firme din România. În cadrul acestui program finanțat de guvernul Marii Britanii, „bonelor pentru adolescenți” li se asigură și locuri de cazare în apartamente cu prețuri reduse, dar în condiții foarte bune de locuire. „Plătesc 700 de lire pe lună, în care este inclusă chiria și toate cheltuielile de întreținere a apartamentului, dar am ales o locuință de lux”, mai spune bona din România, care lucrează acum într-un orășel din nordul Marii Britanii. Iar la posibilitatea de a rămâne fără job nici măcar nu se gândește, pentru că toți o apreciază la centrul la care este angajată și chiar a devenit un fel de vedetă a comunității, după ce i-a impresionat pe adolescenți și pe colegi cu lucrurile pe care știe să le facă. De asemenea, ca majoritatea românilor, lucrează ore suplimentare fără să ceară plata dublă și fără să se revolte, ceea ce britanicilor le convine.

Ajutor pentru reducerea analfabetismului funcțional

Cel mai important aspect, care-i determină pe britanici să aleagă forță de muncă de acest fel din țara noastră este acela legat de nivelul de pregătire profesională, care permite transferul de know-how, precum și de nivelul de inteligență, pentru că Marea Britanie a ajuns în situația de a finanța astfel de proiecte în condițiile în care analfabetismul funcțional al tinerelor generații a atins cote alarmante și efectiv nu va mai avea cine să muncească în următorii ani. Tinerii nu înțeleg, de exemplu, că aragazul nu trebuie să rămână deschis, chiar dacă apa a curs peste flacără și a stins-o, pentru că nu fac legătura între acumularea de gaz și pericolul de explozie, iar rolul asistentului este acela de a le explica, pas cu pas, aceste situații simple de viață. Deosebirile dintre adolescenții din familii dezorganizate, pentru care statul britanic alocă fonduri, și cei din familii normale, nu este foarte mare, în privința analfabetismului funcțional. Problema este paneuropeană, iar în România s-a constatat anul trecut că 42% din populația tânără este analfabetă din punct de vedere funcțional, în timp ce numai 18% din cea a Marii Britanii este declarată astfel, în studii. Chiar dacă procentul este mai mic, guvernul britanic a luat măsuri pentru educarea tinerilor, în timp ce în România doar s-a constatat situația.

Nivelul salarizării și facilități

Imediat după votul englezilor pentru Brexit, deși se vorbea despre posibilitatea unui val de xenofobie, ofertele de muncă veneau în continuare pentru români. În iulie 2016 erau peste 9.000 de oferte de muncă pentru bone și îngrijitori ai bătrânilor din Anglia, pentru care se specifica faptul că experiența nu este necesară. Iar salariile oferite ajungeau la 2.500 de euro, cazarea și masa fiind incluse. Companiile de recrutare din Regat caută și acum români, pentru că sunt considerați printre cei mai buni lucrători, nu doar în Anglia, ci și în restul Europei. Pentru infirmieri și îngrijitori care să lucreze în azile de bătrâni din Marea Britanie, cu joburi full time, salariile variază între 7,2 și 8,5 lire sterline pe oră, ceea ce înseamnă un venit net cuprins între 1.113 și 1.516 de lire pe lună, adică 1.425-1.941 de euro. Chiar dacă nu li se cere experiență sau studii de specializare, cei care sunt recrutați sunt incluși într-un program de training înainte de a începe efectiv să lucreze, iar cursurile sunt plătite integral de angajator. De asemenea, uniformele de muncă sunt oferite gratuit de angajatori, iar angajatul va avea asigurare de sănătate și contribuție la pensie. Unii dintre angajatori oferă și decontarea biletului de avion, pauze plătite și o masă gratuită pe tură. Candidații trebuie să fie persoane sociabile, comunicative și dinamice, cărora să le facă plăcere să interacționeze cu persoanele vârstnice sau care au dizabilități. Experiența în domeniu nu este obligatorie, însă angajații trebuie să cunoască limba engleză la nivel mediu, conversațional.

Ce se caută în Regat

O bonă pentru copii care are cunoștințe de limba engleză de nivel mediu are asigurat permisul de rezidență pe perioadă nelimitată în Marea Britanie, pensiune totală (cazare şi masă) și salariu începând de la 800 de euro pe lună net, în funcţie de experienţă, orele de muncă şi vârsta copiilor cu care va lucra. Un îngrijitor la domiciliu primește, în funcție de numărul orelor lucrate, un salariu între 1.200-1.562 de lire net pe lună (adică aproximativ 1.500-1.900 de euro net lunar). Jobul presupune deplasarea la domiciliul bătrânilor, pentru a le oferi îngrijire personală. Experiența în domeniu nu este obligatorie. Perioada de training este plătită de angajator. Pentru a lucra într-un azil de bătrâni, britanicii caută îngrijitoare, infirmiere și asistente medicale care să aibă cunoștințe de limba engleză, dar experiența în domeniu nu este obligatorie. Este suficient ca persoana să fi avut grijă de cineva în vârstă în cadrul propriei familii sau în familia unui apropiat. Plata brută pentru îngrijitori este de minimum 7,40 lire pe oră, pentru nivelul entry level, adică aproximativ 14.600 lire pe an brut (1.557 de euro pe lună brut), cu creștere după 6 luni și încă o dată după 12 luni. Asistenții medicali care au cunoștințe avansate de limba engleză primesc de la 15 lire pe oră, adică aproximativ 30.000 de lire pe an brut (circa 3.200 de euro pe lună brut). Concediul de odihnă este plătit, angajații având până la 28 de zile libere pe an.

 

Oferte cu pachete diferențiate

Agențiile de recrutare din Marea Britanie au făcut chiar oferte diferențiate pentru angajații pe care-i caută în România. Candidatul poate să aleagă între trei tipuri de programe de muncă pentru îngrijirea copiilor în Anglia: Au Pair, Mother Help și Child Care, ultimul presupunând îngrijirea copiilor în clinici specializate. În cadrul programului Au Pair se lucrează până în 25 de ore pe săptămână şi se câștigă bani de buzunar între 70-150 de lire săptămânal. Candidații nu trebuie să aibă experiență în îngrijirea copiilor și nu au cheltuieli de cazare și mâncare, acestea fiind oferite gratuit de familia-gazdă. Principalele responsabilități sunt îngrijirea copiilor familiei-gazdă, însoțirea lor la şcoală sau la grădiniţă, hrănirea copiilor, realizarea de activități distractive alături de copii și menaj uşor în casă, adică să șteargă praful sau să dea cu aspiratorul. Candidații nu au statut de angajat, ci de membru al familiei. Sunt cazați într-o cameră separată, cu tot ceea ce este necesar pentru a se simţi confortabil. Iau masa împreună cu familia şi au asigurare medicală plătită de familia-gazdă. De asemenea, bonele însoţesc familia în excursii. Programul Child Care (în clinici specializate) se adresează atât persoanelor cu experiență în acest domeniu, cât și celor fără experiență. Toți cei interesați să lucreze în acest domeniu beneficiază de formare profesionala specializată la locul de muncă, plătită de angajator. În fișa postului intră îngrijirea copiilor sau a tinerilor internati în clinici medicale specializate private. Se încheie contract de muncă, veniturile fiind între 6,70 și 8 lire pe oră, la finalizarea stagiului de pregătire, adică un salariu de până la 1.638 de euro pe lună. Orele suplimentare sunt plătite și angajatul are asigurat un concediu de 28 de zile pe an.

Experiența sau calificările nu sunt esențiale pentru recrutare, deși reprezintă un avantaj. Angajaților li se oferă formare profesională, iar trainingul este plătit de angajator.

 

Vânătoare de creiere pentru licee și facultăți

Marea Britanie nu caută doar angajați din România, ci și elevi sau studenți. Liceele și colegiile din regat vânează studenți și elevi din România, cărora le asigură o serie de facilități. Familiile liceenilor trebuie să le asigure susținerea financiară. Părinții plătesc, în medie, 35.000 de euro anual. În cazul studenților, statul britanic le facilitează acestora împrumuturi pentru plata studiilor. Există soluții de finanțare pentru studenți și masteranzi. Statul oferă un împrumut, iar studentul român întoarce împrumutul la terminarea studiilor, în 30 de ani, doar dacă venitul său depășește 25.000 de euro pe an. Un masterand poate obține un astfel de împrumut facilitat de statul britanic doar după ce a locuit cel puțin cinci ani în Anglia. Explicația este simplă: dacă nu ar avea un număr suficient de mare de elevi și studenți capabili să facă față unor programe de studiu de nivel superior, instituțiile de învățământ ar ajunge în pericol de a se închide sau de a scădea dramatic nivelul de pregătire, în condițiile în care din ce în ce mai mulți britanici din noile generații sunt foarte slab pregătiți.

Subiecte în articol: bonă pentru adolescenți
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri