Jurnalul.ro Ştiri Vremea Căldură, nopţi tropicale şi episoade de instabilitate atmosferică, în perioada 26 august - 8 septembrie

Căldură, nopţi tropicale şi episoade de instabilitate atmosferică, în perioada 26 august - 8 septembrie

de Redacția Jurnalul    |   

Valul de căldură care a cuprins și România ar urma să se amelioreze treptat, conform ultimelor prognoze meteo pentru perioada 26 august - 8 septembrie. Urmează o scădere treptată a temperaturilor și o creștere a instabilității atmosferice.

BANAT

În prima zi din interval temperaturile vor fi extrem de ridicate, iar media maximelor se va situa în jurul valorii de 37 de grade. Pentru perioada 27 – 31 august vremea se va menține călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime de 33...34 de grade. Prima decadă a lunii septembrie va aduce variații termice de la o zi la alta, astfel că media maximelor se va situa între 30 și 33 de grade. Media minimelor termice va fi în jurul a 18 grade în prima săptămână și cu tendință de scădere ușoară până spre 15 grade la finalul intervalului. Scurte perioade cu instabilitate atmosferică vor fi mai probabile în jurul zilei de 28 august și în perioada 1 – 3 septembrie.

CRIȘANA

În prima zi din interval valul de căldură se va intensifica, astfel încât media maximelor se va situa în jurul valorii de 36 de grade. Pentru perioada 27 – 31 august vremea se va menține călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime de 32...34 de grade. Prima decadă a lunii septembrie va aduce variații termice de la o zi la alta, astfel că media maximelor se va situa între 30 și 32 de grade. Media minimelor termice va fi în jurul a 18 grade în prima săptămână și cu tendință de scădere ușoară până spre 14 grade la
finalul intervalului. Scurte perioade cu instabilitate atmosferică vor fi mai probabile în jurul zilei de 28 august și în perioada 1 – 3 septembrie.

TRANSILVANIA

În prima zi din interval valul de căldură va persista, iar la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 34 de grade. Pentru restul intervalului, deși sunt așteptate mici variații în regimul termic de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va fi în jurul a 30 de grade. Media minimelor termice se va situa, în general, între 12 și 16 grade, cu cele mai ridicate valori în prima săptămână. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 27 august – 2 septembrie, când averse vor fi pe arii restrânse îndeosebi în timpul după-amiezelor. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

MARAMUREȘ

În prima zi din interval valul de căldură va persista, iar la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 35 de grade. Pentru restul intervalului, deși sunt așteptate mici variații în regimul termic de la o zi la alta, media temperaturilor maxime se va menține la peste 30 de grade, cu excepția ultimelor zile, când va scădea la 28 de grade. Pentru finalul de august, caracteristice vor fi temperaturile minime de 16...17 grade, iar în prima săptămână din septembrie tendința va fi de scădere ușoară până spre 13 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 28 august și în perioada 31
august – 3 septembrie.

MOLDOVA

În prima zi din interval valul de căldură se va intensifica, astfel că media regională a temperaturilor maxime va fi de 35...36 de grade. Începând de marți (27 august) pe fondul accentuării instabilității atmosferice se va produce o scădere de temperatură, astfel caracteristice până la finalul lunii vor fi temperaturile maxime de 30...32 de grade. Luna septembrie va debuta cu maxime în general de 30...31 de grade, cu o ușoară tendință de scădere după 6 septembrie, când se va ajunge la o medie de 28 de grade. În primele nopți media temperaturilor minime va fi de 18...19 grade, apoi va scădea ușor și treptat, astfel la finalul intervalului se va ajunge la 14 grade. Sunt prognozate ploi în perioada 27 – 31 august. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi se va menține redusă.

DOBROGEA

În primele două zile ale intervalului vremea va fi călduroasă, local caniculară în partea continentală a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 32...33 de grade, însă în zilele de 28, 29 și 30 august, pe fondul accentuării instabilității atmosferice se va răcori, astfel vor fi valori în general de 26...28 de grade. După aceste interval, sunt estimate valori în jurul a 30...31 de grade. Media minimelor termice va fi în scădere ușoară, de la peste 20...22 de grade în primele 3 nopți, la valori în jurul a 18 grade la final de august și început de septembrie. Sunt prognozate ploi în perioada 27 – 31 august, când sunt posibile și cantități de apă însemnate. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

MUNTENIA

Canicula va persista la începutul săptămânii, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 34...35 de grade, însă în zilele de 28, 29 și 30 august sunt estimate valori mai scăzute, în general de 30...31 de grade. În perioada 31 august – 5 septembrie, vremea va redeveni călduroasă, posibil caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a valorilor diurne ce vor oscila între 32 și 34 de grade. Spre finalul intervalului de prognoză va fi posibilă o scădere ușoară, până spre 30 de grade. În primele nopți media temperaturilor minime va fi de 18...19 grade, apoi va scădea ușor și treptat, astfel la finalul intervalului se va ajunge la 15...16 grade. Sunt prognozate ploi locale în perioada 27 – 31 august. În restul intervalului, ploile sunt posibile doar pe arii restrânse.

OLTENIA

Canicula va persista în primele două zile ale săptămânii, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 35...36 de grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime în general de 32...34 de grade, astfel vor mai fi intervale, în care mai ales la câmpie va mai fi caniculă. În primele nopți media temperaturilor minime va fi de 18...19 grade, apoi va scădea ușor și treptat, astfel la finalul intervalului se va ajunge la 15...16 grade. În perioada 27 august – 3 septembrie sunt prognozate ploi de scurtă durată pe arii restrânse.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă montană va fi de 24 de grade în prima zi, apoi se va menține la 19...20 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie ce va scădea ușor de la 14 grade în primele două nopți, la 10...12 grade pentru restul perioadei. În perioada 27 august – 3 septembrie instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu precădere în timpul după-amiezelor, astfel sunt prognozate averse locale. După acest interval probabilitatea pentru astfel de fenomene va scădea.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: meteo prognoza caldura
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri