Jurnalul.ro Timp liber Casa Metoda simplă care te ajută să comunici cu pisica ta

Metoda simplă care te ajută să comunici cu pisica ta

de Anastasia Paul    |   

Pisicile au o reputația că ar fi distante dar dacă nu reușiți să aveți o legătură, poate că pur și simplu nu vorbești limba lor.

Nu-ți fie teamă de pisici, trebuie doar să le zâmbești mai mult. Nu așa cum au loc interacțiunile între oameni, dezvăluind dinții, ci pe calea pisicii, îngustând ochii și clipind încet.

Prin observarea interacțiunilor pisică-om, oamenii de știință au confirmat că această expresie le face pe pisici să se apropie și să fie mai receptive la oameni.

„Am studiat comportamentul animal și am pisică, astfel că este grozav să pot arăta că pisicile și oamenii pot comunica astfel. Este ceva pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiseră deja, așa că este incitant să găsești dovezi în sprijinul acestei afirmații”, spune Karen McComb, psiholog la Universitatea din Sussex.

Clipirera lentă în comunicarea pisică-om

Dacă ai petrecut timp în preajma pisicilor, probabil că ai văzut expresiile faciale ale „ochilor parțial închiși”, însoțite de clipirea lentă. Este similar cu modul în care ochii oamenii își îngustează ochii atunci când zâmbesc și apare de obicei când ești relaxat și mulțumit. Expresia este interpretată ca un fel de zâmbet de pisică.

Dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici sugerează că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Deci, o echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.

În primul experiment, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica a fost așezată confortabil într-un singur loc din mediul de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativun metru distanță și să clipească încet când pisica se uită la ei. Camerele au înregistrat atât fețele proprietarului, cât și pe cele ale pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc fără nicio interacțiune umană.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la oameni după ce ei au clipit încet la ele, comparativ cu cei care nu au privit fără să clipească.

Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din 8 gospodării diferite. De data aceasta, nu proprietarii au clipit la pisici. Cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica au fost cei care au clipit încet la micile feline. Pentru un control, pisicile au fost înregistrate răspunzând la o privire fără clipire, în care oamenii se uitau la pisici fără să clipească din ochi.

Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca și în primul experiment, adăugând o mână întinsă spre pisică. Aceștia au descoperit că nu există doar mai multe șanse ca pisicile să răspundă clipind înapoi, dar sunt mai multe șanse și ca ele să se apropie de mâna omului după ce omul a clipit.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om”, a spus McComb.

„Și este ceva pe care îl poți încerca cu propria ta pisică acasă sau cu pisici pe care le întâlnești pe stradă. Este o modalitate grozavă de a spori legătura pe care o ai cu pisicile. Încearcă să-ți îngustezi ochii la ele așa cum ai face cu un zâmbet relaxat, urmat de închiderea ochilor pentru câteva secunde Vei descoperi că și ele răspund în același mod, și puteți începe un fel de conversație."

Imporanța apropierii dintre om și pisică

Câinii pot fi mult mai entuziasmați decât pisicile, dar această veste nu este o surpriză pentru iubitorii de pisici. Cercetările din ultimii ani au arătat că pisicile sunt mult mai în ton cu oamenii decât se presupunea anterior iar compararea lor cu câinii nu este potrivită.

Pisicile, de exemplu, răspund în natură oamenilor care sunt receptivi la ele – așa că dacă pisicile sunt împotrivă, asta ar putea fi o problemă pentru tine, nu pentru pisicuță. De asemenea, pisicile devin ca un ecou la trăsăturile de personalitate ale oamenilor cu care trăiesc - acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să înțeleagă atunci când oamenii lor sunt triști. De asemenea, își pot recunoaște numele (deși aleg să-l ignore de multe ori). Și legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

Este dificil de știut de ce pisicile clipesc încet la oameni în acest fel. A fost interpretat ca un mijloc de a semnala intenții bune deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca o amenințătoare. Dar este posibil ca pisicile să fi dezvoltat expresia, deoarece oamenii răspund pozitiv la ea. Cu animalele domestice, este adesea imposibil de spus.

În orice caz, pare să contribuie la crearea unei relații. Și asta este un lucru bun de știut. A învăța cum să ne apropiem de aceste animale enigmatice ar putea fi și o modalitate de a le îmbunătăți sănătatea emoțională – nu doar în mediul acasă, ci într-o serie de situații potențial stresante, notează sciencealert.com.

„Descoperirile noastre ar putea fi utilizate pentru a evalua bunăstarea pisicilor într-o varietate de situații, inclusiv în cabinete și adăposturi veterinare”, spune psihologul.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

 

Subiecte în articol: pisica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri