Jurnalul.ro Ştiri Externe Metode antiteroriste pentru combaterea COVID-19: Israelul urmărește telefoanele virusaților

Metode antiteroriste pentru combaterea COVID-19: Israelul urmărește telefoanele virusaților

de Şerban Mihăilă    |   

Într-un moment în care numărul cazurilor globale ale celor infectați cu coronavirus l-a depășit pe cel al victimelor provocate de COVID-19 în China, Israelul apelează la tehnologia sa ultraperformantă, utilizată pentru localizarea militanților palestinieni, în încercarea de a combate răspândirea accelerată a virusului ucigaș. Temutul serviciu de securitate internă Shin Bet a fost autorizat de Cabinetul Netanyahu să treacă la filarea telefoanelor mobile ale celor infectați cu noul coronavirus.

În pofida valului de obiecții ridicat de organizațiile care militează pentru apărarea libertăților civile și a dreptului la intimitate, executivul condus de premierul interimar, Benjamin Netanyahu, a cerut serviciului Shin Bet, încă de duminică, să folosească tehnica sa ultrasofisticată de localizare și eliminare a liderilor teroriști, care amenință de zeci de ani statul evreu, pentru a  monitoriza deplasările persoanelor infectate cu noul coronavirus, a anunțat AP, citând, sub protecția anonimatului, surse oficiale de la Ierusalim. De altfel, chiar sâmbătă, Netanyahu își anunțase intenția printr-un discurs televizat, în care le-a transmis conaționalilor că doar măsurile drastice pot proteja sănătatea publică, deși „acestea implică, într-un anumit grad, încălcarea intimității”. Netanyahu a mai recunoscut că, până acum, această tehnologie nu a mai fost folosită în cazul populației civile. El a adăugat, însă, că amenințarea fără precedent reprezentată de răspândirea virusului ucigaș justifică adoptarea unei astfel de măsuri. „Nu sunt măsuri minore. Ele implică, într-un anumit grad, încălcarea intimității celor care vor fi verificați pentru a vedea cu cine au intrat în contact în timp ce au fost bolnavi și, de asemenea, ce a precedat aceste contacte. Este vorba despre un instrument extrem de eficient pentru localizarea virusului”, a precizat premierul. Israelul a identificat peste 200 de cazuri de coronavirus. Pe baza interviurilor luate persoanelor infectate în legătură cu deplasările lor, oficialitățile în domeniul sănătății din Israel au cerut intrarea în carantină la domiciliu pentru zeci de mii de oameni. Potrivit noului plan de acțiune propus de Netanyahu, tehnologia de localizare a deplasărilor pe baza monitorizării telefoanelor mobile oferă o hartă extrem de precisă a tuturor traseelor efectuate de persoanele infectate încă dinaintea diagnosticării lor și, în consecință, identifică alte persoane ce ar fi putut fi expuse la COVID-19. Din acest motiv, încă de duminică, procuratura generală din Israel a dat undă verde folosirii tehnologiei agenţiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele bolnave de coronavirus. Pentru a fi pusă în aplicare, măsura mai avea nevoie doar de avizul unei comisii parlamentare.

Reacții dure contra măsurii

Propunerea lui Netanyahu a declanșat încă de la început o dezbatere aprinsă pe tema încălcării flagrante a dreptului la intimitate. „Utilizarea bazelor de date și a tehnologiei sofisticate riscă să se transforme într-o violare gravă a intimității și a libertăților civile fundamentale”, a declarat Nitzan Horowitz, liderul partidului liberal de opoziție „Meretz”, citat de AP. În replică, Netanyahu a precizat că Shin Bet nu se va implica în operațiunile de impunere a carantinei pentru pacienții bolnavi, iar măsura nu va fi în vigoare mai mult de 30 de zile.

 

 „Într-o societate tehnologizată, are sens utilizarea unei astfel de tehnologii pentru salvarea de vieți”.

Yuval Elovici, șeful Centrului de Cercetare în domeniul securității cibernetice la Universitatea Ben-Gurion

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri