Artistul renascentist Michelangelo era "stângaci" din naştere, dar şi-a exersat încă de tânăr mâna dreaptă pentru a picta şi a evita astfel prejudecăţile epocii, însă folosea mâna stângă pentru activităţi mai grele precum sculptura, potrivit chirurgului italian Davide Lazzeri, citat de EFE.
Medicul italian, care în timpul său liber studiază particularităţile fizice ale geniilor artei, a făcut aceste precizări într-un articol publicat de revista americană 'Clinical Anatomy' în care compară fragmente ale operei sale cu aspecte cunoscute ale vieţii artistului.
Lazzeri notează că scopul acestui studiu este de a clarifica ce mână folosea Michelangelo la lucrările sale şi de a tranşa astfel dezbaterea între cei care cred că era stângaci şi cei care susţin că era dreptaci.
Teoria sa ar confirma ceea ce a constatat unul dintre ucenicii maestrului, Raffaello da Montelupo, care susţinea că Michelangelo era stângaci din naştere şi folosea această mâna pentru activităţile care necesitau forţă şi că s-a antrenat să poată picta şi desena cu mâna dreaptă.
Acest lucru, spune medicul, s-ar confirma prin artrita degenerativă care l-a afectat pe Michelangelo, mai ales la mâna stângă pe care o folosea pentru a cizela şi a sculpta.
Un alt element "sugestiv" este faptul că în tinereţe, în jurul anului 1492, el a sculptat un crucifix pentru mănăstirea Santo Spirito din Florenţa a cărei inscripţie este realizată de la dreapta la stânga, deoarece era "probabil" mai stăpân pe stânga.
Totuşi, deşi era stângaci el a folosit mâna dreaptă pentru a picta cum relevă unele autoportrete.
Lazzeri conchide că, deşi artistul era stângaci, el folosea mâna dreaptă pentru a evita prejudecăţile care în cultura epocii îi asocia pe stângaci cu aspecte negative ale personalităţii.
"O gândire destul de răspândită la vremea aceea, mai ales că Michelangelo a lucrat constant pentru cler", a subliniat medicul italian.AGERPRES