Jurnalul.ro Sport Sporturi Protest al României la Federația Internațională de Gimnastică în cazul Sabrina Voinea Maneca. Se cere reanalizarea contestației exercițiului la sol. Acceptarea cererii ar putea pune în discuție medalia de bronz de la sol

Protest al României la Federația Internațională de Gimnastică în cazul Sabrina Voinea Maneca. Se cere reanalizarea contestației exercițiului la sol. Acceptarea cererii ar putea pune în discuție medalia de bronz de la sol

de Redacția Jurnalul    |   

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a trimis ieri o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, adresată direct președintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestației exercițiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca, informează marți COSR.

„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024”, scrie Mihai Covaliu în deschiderea scrisorii.

„Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.
Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia.”, mai scrie Mihai Covaliu, făcând referire la cazul gimnastei române, care a făcut o contestație la nota primită în finala olimpică de la sol, contestație a cărei soluționare a dus la nemodificarea notei primite. Nota de 13.700 a fost obținută și după ce sportivei i-a fost aplicată o penalizare de o zecime de punct pe care sportiva o contestă.

„Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale”, mai argumentează președintele COSR.

„Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justa a cazului prezentat.”, precizează în final Mihai Covaliu.

Sabrina Voinea Maneca a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie, conform COSR.

În conjunctura acordării notelor și acceptării contestațiilor, afectată a fost și Ana Barbosu, care pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3, medaliată cu bronz.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri