Creditorii ASTRA Asigurări au fost nu o dată, ci de două ori prejudiciaţi grav de deciziile luate de Dan Grigore Adamescu. O dată, prin managementul defectuos care a condus la falimentul uneia dintre cele mai importante companii care au activat pe piaţa asigurărilor din România, dar şi pentru manevre incredibile prin care peste 109 milioane de lei s-au scurs din conturile ASTRA către grupul de firme media patronat de familia Adamescu, printre care se regăseşte şi ziarul “România liberă”. “Jurnalul Naţional” prezintă, în exclusivitate, cele patru contracte de împrumut pe care SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA le-a acordat, în anul 2011, companiei Medien Holding SRL, inclusiv actele adiţionale care au prelungit, pe de o parte, datele scadente de plată, şi, pe de altă parte, care au suplimentat sumele împrumutate. Grupul media a restituit, până în prezent, doar 600.000 de lei din aceste datorii, reuşind să impună conducerii ASTRA, prin influenţa exercitată de Dan Grigore Adamescu, încheierea unui contract de tranzacţie prin care datoriile ar fi urmat să fie returnate în termen de zece ani, cu toate că ASTRA se află deja în procedură de faliment, pe rolul instanţelor de judecată.
Într-un document oficial, lichidatorul judiciar al SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA aduce acuzaţii extrem de grave în legătură cu încheierea acestor contracte de împrumut acordate grupului de presă patronat de familia lui Dan Grigore Adamescu, “Deşi Medien Holding (firma care deţine organele de presă - n.red.) susţine că sumele de bani ce au făcut obiectul contractelor de împrumut au fost folosite pentru dezvoltarea şi desfăşurarea activităţii economice, conform documentelor, banii au stat în conturi aproximativ două ore, cel mult o zi, după care au fost retraşi şi folosiţi în interes personal”, se arată în actul citat.
Primul împrumut - 4,5 milioane de euro
“Jurnalul Naţional” prezintă situaţia celor patru contracte de împrumut derulate între falimentara Astra Asigurări şi grupul de presă “România liberă”, cu menţiunea că sume imense de bani au plecat de la ASTRA către Medien Holding în anul 2011, când la guvernare se afla Partidul Democrat Liberal, la Cotroceni se afla Traian Băsescu, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară se afla sub controlul acestora, iar organele de presă patronate de Dan Grigore Adamescu susţineau, în mod propagandistic, sistemul.
Astfel, conform documentelor oficiale, în data de 17 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA a aprobat încheierea contractului de împrumut nr. AA01/49/29 martie 2011, prin care Astra Asigurări a împrumutat SC Medien Holding cu suma de 4.500.000 de euro, cu o dobândă anuală de 6%, ce trebuia să fie returnată până în data de 31 martie 2013. În 30 martie 2013, părţile au convenit prelungirea perioadei de rambursare a împrumutului cu încă un an, banii urmând a fi restituiţi cel târziu până la data de 30 martie 2013, împreună cu dobânda aferentă.
În baza acestui contract, chiar în data de 30 martie 2011, SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA a virat către SC Medien Holding suma de 4.500.000 de euro, aşa cum reiese din extrasul de cont nr. 57, eliberat de Citibank Europe Dublin - Sucursala România. Contractul de împrumut a fost semnat, din partea ASTRA, de preşedintele Radu Mustăţea, iar din partea Medien Holding, de către fiul penal al lui Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, în calitate de administrator.
Potrivit administratorului judiciar al ASTRA, la data de 27 august 2015, când ASF a decis declanşarea procedurii falimentului firmei de asigurări, soldul înregistrat în baza primului contract de împrumut acordat Medien Holding era de 20.130.750 de lei, iar dobânda acumulată de plată era de 2.442.308,29 lei. Acest lucru arată că Medien Holding nu a restituit niciun leu din acest împrumut.
Al doilea contract, încă un milion de euro
La nici trei luni de la primul împrumut, SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA încheie cu SC Medien Holding un al doilea contract de împrumut, având numărul 20/2011 din 16 iunie 2011, în valoare de un milion de euro, rambursabil până la data de 16 iunie 2012, cu o dobândă aferentă de 6% pe an. Prin actul adiţional nr. 1, din 15 iunie 2012, părţile au convenit din nou prelungirea perioadei de rambursare cu încă un an, până cel târziu la data de 15 iunie 2013, iar la această din urmă dată s-a încheiat un al doilea act adiţional, prin care s-a prelungit încă o dată scadenţa restituirii împrumutului pentru data de 16 iunie 2014.
Suma de un milion de euro a plecat din contul ASTRA către contul Medien Holding în data de 17 iunie 2011, iar contractul a fost semnat, după aprobarea Consiliului de Supraveghere al ASTRA, de către Dan Grigore Adamescu (preşedinte), de către preşedintele ASTRA, Radu Mustăţea, iar din partea Medien Holding, de către directorul economic Dan Cristian Sabău.
La momentul în care ASF a declanşat procedurile declarării falimentului SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, soldul înregistrat de Medien Holding, în baza acestui al doilea contract de împrumut, era de 4.473.500 de lei, plus dobânda acumulată de 537.555,37 lei, ceea ce arată, din nou, că Medien Holding nu a restituit nimic din împrumutul contractat.
Alt împrumut, după patru zile, de 16 milioane de euro
Extrem de dubios este faptul că, la numai patru zile de la parafarea celui de-al doilea contract de împrumut, ASTRA încheie cu Medien Holding un al treilea contract similar, având numărul 21/2011 din 20 iunie 2011. Valoarea împrumutului acordat este halucinantă: 16 milioane de euro. Împrumutul trebuia, potrivit contractului, să fie rambursat până la data de 20 iunie 2012, cu o dobândă de 6% pe an.
Ca şi în cazul celorlalte contracte, termenul de plată a fost prelungit. Mai întâi, prin încheierea unui act adiţional din 19 iunie 2012, care a prelungit termenul cu un an, apoi la 19 iunie 2013, când s-a întâmplat acelaşi lucru. Ultimul termen de returnare a împrumutului a fost 20 iunie 2014.
Suma de 16 milioane de euro a fost virată de ASTRA Asigurări către grupul de presă al lui Adamescu în cinci tranşe, plătite în aceeaşi zi, după cum urmează: 500.000 de euro, prin Citibak, la data de 21 iunie 2011; 1,5 milioane de euro, prin Bank of Cyprus România, la data de 21 iunie 2016; 3 milioane de euro, prin Piraeus Bank România, la data de 21 iunie 2011; 2 milioane de euro, prin Marfin Bank, la 21 iunie 2011; şi 9 milioane de euro, viraţi prin Raiffeisen Bank Sucursala Dorobanţi, tot la data de 21 iunie 2011.
Acest al treilea contract de împrumut a fost semnat de Radu Mustăţea, din partea ASTRA, şi de Dan Cristian Sabău, din partea Medien Holding. La data când ASF a declanşat procedura falimentului ASTRA, soldul aferent acestui contract era de 71.576.000 de lei, iar dobânda acumulată de plată ajunsese la 8.589.119,90 lei, ceea ce demonstrează, încă o dată, că Medien Holding nu a achitat nimic nici din acest împrumut.
Al patrulea împrumut, mai de criză - 2,4 milioane de lei
Se pare că cele peste 20 de milioane de euro pe care Medien Holding le-a primit de la ASTRA în 2011 nu au fost suficiente, motiv pentru care, în mai 2012, a solicitat o nouă creditare. În 18 mai 2012, Astra Asigurări încheie cu grupul de presă al lui Adamescu un al patrulea contract, prin care oferă un nou împrumut, având numărul 30/18.05.2012, în cuantum de un milion de lei, scadent la 18 mai 2013, cu o dobândă de +2%. Şi lucrurile nu se opresc aici, deoarece, la 18 ianuarie 2013, se încheie un act adiţional la acest contract, prin care s-a suplimentat suma împrumutată cu încă 1.400.000 de lei.
Banii au fost transferaţi în mai multe tranşe. La 21 mai 2012, a fost virată, prin Volsbank România, suma de 1 milion de lei. În 12 ianuarie 2013, s-a realizat, prin Raiffeisen Bank, un transfer de 400.000 de lei, după ce, în 16 ianuarie, prin Citybank, au fost viraţi alţi 300.000 de lei. Alte câte 200.000 de lei au fost viraţi de ASTRA în conturile Medien Holding în datele de 18 ianuarie, respectiv 30 ianuarie 2013, prin Raiffeisen Bank.
De această dată, ultimul contract de împrumut a fost semnat de către Bogdan Alexander Adamescu, în calitate de preşedinte desemnat al ASTRA, iar Dan Cristian Sabău a semnat în calitate de director economic al Medien Holding. Surpriza în cazul acestui al patrulea contract apare prin faptul că, la 19 noiembrie 2013, Medien Holding a restituit suma de 600.000 de lei din acest ultim împrumut, însă, chiar şi aşa, mai rămân restanți încă 1.800.000 de lei, la care se adaugă 107.763,25 lei, reprezentând dobânda acumulată.
Creditorul nu a făcut niciun demers pentru a recupera banii
Potrivit reprezentanţilor KPMG Restructuring SRL, lichidatorul ASTRA, compania de asigurări nu a efectuat niciun demers în vederea recuperării creanţelor înregistrate împotriva debitoarei Medien Holding, până la data intrării în procedura administrării speciale. Administratorul special desemnat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a adresat mai multe solicitări pentru stingerea datoriilor şi pentru soluţionarea pe cale amiabilă a situaţiei, însă Medien Holding a propus stingerea datoriilor prin darea în plată a unor active deţinute.
În data de 17 septembrie 2014, ASTRA a adresat Medien Holding şi Autorităţii pentru Supraveghere Financiară o solicitare în vederea întocmirii unui program privind achitarea restanţelor, pe o durată de şase luni. Grupul de presă patronat de Adamescu nu a răspuns. Aşa stând situaţia, în ciuda insistenţelor şi intervenţiilor făcute direct de Dan Grigore Adamescu, lichidatorul judiciar al ASTRA a decis să ceară în instanţă declanşarea procedurii insolvenţei în ceea ce priveşte Medien Holing. Cauza a fost înregistrată, pe rolul Tribunalului Bucureşti, în 5 mai 2015, “având în vedere imposibilitatea debitoarei de plată a datoriei istorice”.
Adamescu a încercat o ultimă manevră: plata la “Sfântu’ Aşteptă”
În 27 august 2015, ASF a dispus încheierea procedurilor de redresare financiară a ASTRA şi declanşarea procedurilor de declarare a falimentului. Imediat după aceasta, Dan Grigore Adamescu a solicitat membrilor Directoratului ASTRA înheierea unei tranzacţii cu Medien Holding, prin care s-a stabilit ca suma de 109.834.934,79 lei (reprezentând debitul principal) şi 11.669.784,79 lei (reprezentând dobânda acumulată) să fie achitată către ASTRA în termen de zece ani, prin rate egale semestriale, plătibile la datele de 30 iunie, respectiv 30 decembrie ale fiecărui an. Asta, în ciuda faptului că deja se ştia că ASTRA va intra în faliment. Contractul de tranzacţie a fost înregistrat la Registratura SC ASTRA Asigurare-Reasigurare SA, fiind semnat de însuşi Dan Grigore Adamescu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere, şi de Adrian Ion Rus, administrator al SC Medien Holding.
Contractul de tranzacţie a fost denunţat de lichidatorul ASTRA
Lichidatorul ASTRA susţine că, prin încheierea acestui act de tranzacţie, s-a parafat un act juridic “ce prejudiciază grav creditorii ASTRA, deoarece obiectul acestuia este vădit mai mic decât datoria istorică, iar eşalonarea datoriei nu a fost însoţită de nicio garanţie care să asigure o posibilitate cât mai mică de dezdăunare în caz de nerespectare a prevederilor contractuale asumate de debitoarea Medien Holding”. Mai mult, având în vedere relaţiile şi interesele de grup existente între societăţile Medien Holding SRL, The Nova Group Investments BV, The Nova Group Investments România SA şi Dan Grigore Adamescu, lichidatorul consideră că tranzacţia încheiată nu a avut alt scop decât acela al folosirii, încă o dată, a activului ASTRA, în folosul debitoarei Medien Holding. Condiţia pentru care Medien Holding a fost de acord să încheie acest contract de tranzacţie impunea ASTRA, prin lichidator, să renunţe la procesul declanşării procedurii insolvenţei la Tribunalul Bucureşti împotriva grupului de presă al lui Adamescu, motiv pentru care lichidatorul judiciar a denunţat unilateral acest contract.
Medien Holding a cerut, în primăvara acestui an, Tribunalului Bucureşti anularea denunţării contractului de tranzacţie, cerere respinsă, în primă instanţă, în data de 21 iunie 2016.