Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii ruși, uciși de sisteme de apărare sovietice trimise de SUA în Ucraina

Militarii ruși, uciși de sisteme de apărare sovietice trimise de SUA în Ucraina

de Şerban Mihăilă    |   

De-a lungul anilor, Pentagonul a achiziționat echipamente militare sovietice în cadrul unui program secret, iar acum aceste arme ajung în Ucraina și lovesc armata lui Putin.

SUA trimit o parte din sistemele de apărare antiaeriană de producție sovietică, procurate clandestin în urmă cu zeci de ani, pentru a susține forțele ucrainene, care încearcă să respingă atât raidurile avioanelor de luptă, cât și atacurile cu rachete ale Rusiei.

Sistemele de apărare, ce includ temutul SA-8, sunt vechi de decenii și au fost obținute de Washington pentru a putea examina tehnologia folosită de armata rusă, pe care Moscova o exporta la vremea respectivă în întreaga lume, au dezvăluit oficiali americani, citați de „The Wall Street Journal”.

Armele sunt familiare forțelor ucrainene, care au moștenit acest tip de echipament în urma destrămării Uniunii Sovietice. 

Departamentul de Apărare al SUA a refuzat să comenteze decizia de a umbla la arsenalul său secret de sisteme militare sovietice, care vine în contextul eforturilor intense ale administrației Biden de a extinde capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei.

Arsenal secret 

De-a lungul timpului, SUA au achiziționat un număr mic de sisteme sovietice de apărare antirachetă pentru ca acestea să poată fi examinate de experții militari americani și, în același timp, să contribuie la antrenarea forțelor aeriene ale Americii. 

Eforturile secrete ale Pentagonului au atras atenția opiniei publice în anul 1994, atunci când un avion de transport de fabricație sovietică a fost observat pe aeroportul din Huntsville, Alabama, fiind detectat cu ușurință de pe o autostradă aflată în apropiere. 

Ulterior, s-a aflat că avionul transporta un sistem de apărare aeriană S-300, achiziționat de SUA din Belarus în cadrul unui proiect secret în care era implicat un contractor al Departamentului Apărării și care a costat 100 de milioane de dolari.

S-300 - numit SA-10 de către NATO - este un sistem avansat de apărare antiaeriană, cu rază lungă de acțiune, menit să protejeze zone foarte mari. În schimb, SA-8 este un sistem tactic de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, conceput pentru a se deplasa împreună cu forțele terestre, oferindu-le acestora protecție în fața avioanelor și elicopterelor inamice. Deși SA-8 are o rază de acțiune mai scurtă, este foarte mobil și mult mai ușor de ascuns.

O serie de echipamente de luptă de producție sovietică au fost păstrate la „Redstone Arsenal”, în Alabama, care, potrivit site-ului său, este „un centru militar pentru programele de proiectile și rachete”. Cel puțin o parte dintre sistemele trimise de SUA în Ucraina provin de la această bază, au declarat oficialii citați de „The Wall Street Journal”, care au adăugat că, recent, avioane de transport C-17 au zburat către un aerodrom din apropiere, la Huntsville.

Potrivit acelorași surse, sistemele S-300, achiziționate de americani din Belarus, nu se numără printre echipamentele trimise în Ucraina.

Artificiu legislativ

Legea cheltuielilor guvernamentale anuale, adoptată recent de Congresul SUA și promulgată de președintele Joe Biden, include un text ce autorizează administrația de la Washington să transfere armatei ucrainene și partenerilor din NATO aeronave, muniție, vehicule și alte echipamente militare care se află deja în străinătate sau în stocuri existente.

Potrivit biroului senatorului Joni Ernst, din Iowa, cel care a susținut acest text, sistemele de apărare antiaeriană din epoca sovietică ar fi acoperite de noua legislație, scrie ziarul american. Mai mult, Congresul SUA a fost notificat în privința deciziei de a trimite Ucrainei acest tip de armament, au declarat oficialii, citați de „The Wall Street Journal”.

SUA trag sforile pentru mai multe arme

Ucraina are deja sisteme rusești de apărare antiaeriană, inclusiv S-300. Cu toate acestea, trupele ucrainene au nevoie de mai multe astfel de sisteme, cu rază medie și lungă de acțiune, pentru a contracara atacurile cu avioane și rachete ale Rusiei. 

Rachetele „Stinger”, lansate de pe umăr, pe care SUA și țările NATO le furnizează Ucrainei, sunt eficiente doar împotriva elicopterelor și a avioanelor care zboară la joasă înălțime.

Concomitent, administrația Biden speră că furnizarea de apărare aeriană suplimentară va permite Ucrainei să creeze o zonă de interdicție aeriană de facto, după ce SUA și aliații lor din NATO au respins apelurile Kievului ca blocul militar transatlantic să impună una, de teama unei confruntări directe între ruși și americani. 

Președintele Biden se va deplasa la Bruxelles în această săptămână, la un summit NATO, pentru a discuta despre „eforturile continue de descurajare și apărare”, în vederea susținerii Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, secretarul de Stat, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au vizitat, de asemenea, țări din estul Europei pentru a discuta despre modalitățile de consolidare a sistemelor militare defensive ale Ucrainei.

Tatonări la aliați

„Continuăm să lucrăm cu aliații și partenerii noștri cheie pentru a furniza zilnic Ucrainei noi ajutoare, inclusiv sisteme antiaeriene de origine sovietică sau rusă și muniția necesară pentru a le folosi”, a dezvăluit un alt oficial american, citat de ziarul american.

Spre exemplu, Austin a vizitat săptămâna trecută Slovacia pentru a afla dacă este dispusă să trimită ucrainenilor un sistem S-300 din arsenalul său. Oficialitățile de la Bratislava au declarat că ar face acest lucru, dacă SUA le-ar furniza un înlocuitor pentru sistemul de apărare, însă un astfel de aranjament nu a fost încă convenit.

„Am purtat discuții cu SUA”, afirma, săptămâna trecută, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, în timpul unei conferințe de presă comune cu Lloyd Austin. „Dacă vom avea un înlocuitor adecvat sau vom dispune de o capacitate militară garantată pentru o anumită perioadă de timp, atunci am fi dispuși să discutăm despre viitorul sistemului S-300”, preciza el.

Echipamentele militare de fabricație americană, cum ar fi sistemul de apărare antiaeriană „Patriot”, sunt în număr limitat și necesită personal militar american sau luni de pregătire pentru a fi utilizate. Unități „Patriot” germane și olandeze ar putea fi trimise în Slovacia, ca măsură provizorie, au declarat, între timp, guvernele de la Haga și Berlin.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri