Trei persoane au murit și 10 au ajuns la spital în urma accidentului produs marți la exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj. Potrivit CE Oltenia, marți, în jurul orei 13.00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariati ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.
Poliția Gorj anunță că a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate în muncă în urma accidentului produs marți la cariera Jilț Sud.
Potrivit IPJ Gorj, din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 13.30, un bărbat de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol.
Polițiștii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau și două tuburi metalice de acetilenă.
Familiile îndoliate și cei răniți vor primi sprijinul total din partea Complexului Energetic Oltenia, a declarat marți seara ministrul Energiei, aflat la sediul unității.
„Am cerut conducerii CEO demiterea directorul sucursalei miniere, a directorului exploatării și a șefului carierei Jilț-Sud. Acest cel fel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Mediafax.
Deși trei persoane au murit la Complexul Energetic Oltenia, în urma unui accident cu mașina de muncă, la doar câteva ore, angajații s-au înghesuit din nou într-o autoutilitară care să îi ducă la mină, transmite Antena 3 CNN.
Oamenii care trebuie să ajungă în schimbul trei, pe tura de noapte, susțin că de unde îi lasă mașina vor trebui să mai meargă încă un kilometru prin nămol, apă și ploaie.
Reporterul Antena 3 CNN, Andreea Borboros, i-a însoțit pe aceștia, pe drumul spre serviciu.
Minerii, care abia acum au intrat pe tura de noapre, susțin că există oricând riscul să ”își rupă picioarele pe căile de acces spre utilaje”.
”Uite așa ne ducem, zi de zi, așa au murit colegii noștri, cu materiale printre ei. Așa erau, plus materialele care erau aici, tuburi de oxigen, sursa de sudură”, a declarat unul dintre angajați.
Deși sunt conștienți că ceea ce fac este periculos, minerii aleg această cale de transport pentru că au facturi de plătit și copii de îngrijit.
Accident mina