Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului aruncă în lupta cu mafia pădurilor softurile STS

Ministerul Mediului aruncă în lupta cu mafia pădurilor softurile STS

de Adrian Stoica    |   

Într-o ţară în care se taie anual circa 20 de milioane de metri cubi de lemn ilegal, dacă este să ne luăm doar după datele Ministerului Mediului, autorităţile promit că mafia pădurilor va avea zile grele după 31 ianuarie. Din pădurile României nu se va mai tăia şi mişca un metru cub de lemn fără ca totul să fie înregistrat online, iar datele vor fi disponibile, în orice moment, graţie unei megaaplicaţii realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Denumită SUMAL 2.0, ea ar fi trebuit să fie folosită din luna octombrie a anului trecut, dar din motive tehnice va deveni operaţională abia la sfârşitul acestei luni.

Practic, transporturile de materiale lemnoase vor fi urmărite GPS, cu  ajutorul unui telefon mobil și al unei aplicații Wood Tracking instalată pe  telefon. 

Utilizarea noii aplicaţii, a cărei creare a început în 2018, în baza unui protocol semnat între Ministerul Mediului şi STS, este prevăzută de Hotărârea de Guvern 497/2020. Cu ajutorul celui mai nou instrument pregătit de autorităţi în lupta cu tăierile ilegale de pădure  se va putea urmări, în timp real, orice transport de buşteni din momentul în care se pregăteşte tăierea masei lemnoase în amenajamentul silvic şi până în punctul de descărcare al transportului. În SUMAL 2.0 vor fi încărcate toate datele legate de masa lemnoasă care urmează să fie tăiată (inventarierea, marcajul copacilor etc.) şi transportată (volumul, diametrul copacilor, lungimea lor, specia), iar avizul de transport nu va mai fi emis pe hârtie, ci tot electronic, el figurând, de asemenea, în SUMAL 2.0. În aplicaţie transportatorul va fi obligat să încarce şi patru poze cu vehiculul de transport (faţă, spate, laterale, iar numărul de înmatriculare trebuie să apară clar). 

 

În avizul de transport al masei lemnoase emis în SUMAL 2.0 va fi figura şi timpul estimat de transport, iar orice depăşire a acestuia este semnalată imediat. Pe rutier, cel mai lung timp de transport va fi de 48 de ore. 

 

Cine se alege cu dosar penal

Organele de control, Garda Forestieră, Poliţia etc., vor fi şi ele cuplate la această aplicaţie şi pot verifica, cu precizie, orice mişcare de masă lemnoasă. În cazul în care şoferul este prins că nu are telefonul de pe care s-au încărcat datele în SUMAL 2.0 la el sau GPS-ul este închis, masa lemnoasă şi mijlocul de transport se confiscă. De asemenea, şoferul este amendat, iar dacă transportă peste 10 metri cubi de lemn i se întocmeşte dosar penal. În cazul în care apar probleme tehnice neprevăzute, acestea sunt raportate imediat de şofer, iar transportul este imobilizat în SUMAL 2.0 până la rezolvarea lor. Repunerea în mişcare se va face doar cu avizul Ocolului Silvic cel mai apropiat.

 

Depozitele, sub control

O altă noutate adusă de SUMAL 2.0 este şi faptul că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. De asemenea, cei care prelucrează masa lemnoasă din depozite în cherestea vor avea obligaţia să înregistreze acest lucru. 

Subiecte în articol: ministerul mediului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri