Uniunea Europeană ar trebui să oprească vânzările de arme către Arabia Saudită în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, o astfel de decizie a europenilor putând contribui şi la sfârşitul 'războiului îngrozitor din Yemen', a declarat ministrul de externe al Austriei, Karin Kneissl, într-un interviu publicat vineri de cotidianul german Die Welt, transmite Reuters.
Karin Kneissl a descris cazul Khashoggi ca 'profund şocant' şi o încălcare fără precedent a legii, arătând însă că acesta marchează 'punctul culminant al ororilor', după doi ani de 'deteriorare masivă a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită'.
Karin Kneissl, a cărei ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, a subliniat că războiul din Yemen şi criza din relaţiile dintre Qatar, pe de o parte, şi Arabia Saudită şi aliaţii arabi ai acesteia, de cealaltă parte, ar trebui să determine o acţiune comună a UE. 'Dacă noi, ca Uniunea Europeană în ansamblu, punem capăt livrărilor de arme către Arabia Saudită, aceasta ar putea ajuta la încheierea acestor conflicte', a declarat ea pentru Die Welt.
O coaliţie arabă condusă de saudiţi intervine militar în Yemen din 2015. Conflictul a provocat peste 10.000 de morţi, în majoritate civili, peste 2 milioane de refugiaţi şi cea mai gravă criză umanitară din lume.
'Suspendarea livrărilor de arme propusă de cancelarul (german Angela) Merkel ar fi un semnal corect', a mai afirmat ministrul austriac. Germania a decis să stopeze aprobarea exporturilor de armament până la clarificarea cazului Khashoggi, iar guvernul de la Berlin discută, de asemenea, despre cum trebuie gestionate contractele deja aprobate.
Austria a stopat încă din martie 2015 trimiterea de echipament militar către Arabia Saudită, a menţionat Karin Kneissl.
Marea Britanie - care va părăsi Uniunea Europeană în martie viitor - şi Franţa sunt furnizori majori de arme pentru Arabia Saudită.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a declarat miercuri regelui saudit Salman că Parisul, în coordonare cu parteneri, ar putea lua măsuri împotriva celor responsabili de asasinarea lui Jamal Khashoggi.
De la accederea sa la putere anul trecut, Macron a ignorat însă protestele faţă de vânzările de arme către saudiţi, pe care le consideră vitale pentru locurile de muncă din ţară şi relaţiile strategice ale Franţei în regiune. Contractele Franţei de vânzări de arme către Riad au însumat 1,5 miliarde de euro anul trecut.
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cheamă statele membre să impună un embargou asupra vânzărilor de arme către Riad.