Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, l-a acuzat vineri la Belfast pe noul premier britanic Boris Johnson că pune "deliberat" Regatul Unit pe "calea unui şoc frontal" cu Uniunea Europeană, relatează AFP.
"Pare să fi luat decizia deliberată de a plasa Regatul Unit pe calea unui şoc frontal cu Uniunea Europeană şi Irlanda în cadrul negocierilor asupra Brexit-ului", a declarat Coveney, intervievat de postul de televiziune irlandez RTE, după o reuniune cu ministrul pentru Irlanda de Nord, Julian Smith, la Belfast.
În cadrul primului său discurs în faţa deputaţilor britanici, care a avut loc joi, Johnson a cerut UE un nou acord faţă de cel încheiat între Theresa May şi UE şi respins de trei ori în Parlament.
El a solicitat în special "eliminarea" dispoziţiei controversate a 'plasei de siguranţă' irlandeze, o cerere considerată "inacceptabilă" de către negociatorul UE, Michel Barnier.
"Plasa de siguranţă" este o dispoziţie-cheie a acordului de retragere, menită a evita revenirea la controale la frontierele irlandeze, dar respinsă de eurosceptici şi de unioniştii micului partid nord-irlandez DUP care le asigură conservatorilor majoritate în parlament.
Simon Coveney a catalogat "extrem de proastă" ziua de joi din punct de vedere al negocierilor privind Brexit-ul, adăugând că afirmaţiile lui Boris Johnson "nu sunt de niciun ajutor".
"Trebuie văzut dacă mesajul Londrei se va schimba", a spus el la RTE.
Într-un mesaj postat pe Twitter, el a precizat că a avut o "bună întrevedere" cu noul ministru pentru Irlanda de Nord, cu care a subliniat "importanţa ca guvernele irlandez şi britanic să lucreze împreună pentru a garanta acordul din Vinerea Sfântă".
Acest acord, semnat în 1998, a pus capăt la trei decenii de 'tulburări' în Irlanda de Nord, violenţe care i-au opus pe republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialiştii unionişti (protestanţi), apărători ai menţinerii sub Coroana britanică.
Irlanda se teme că în cazul unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord, o ipoteză luată în considerare de Boris Johnson, reapariţia unei frontiere terestre şi a controalelor între provincia britanică Irlanda de Nord şi vecina sa Irlanda va duce la o nouă izbucnire a violenţelor.