Reducerea numărului de ministere, cerută de PNL şi USR-PLUS pe vremea când erau în opoziţie, a devenit desuetă imediat după ce au intrat pe uşa Palatului Victoria. Aşa a apărut un minister nou, cel al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în fruntea căruia a fost instalat useristul Claudiu Năsui. Încă din primele zile ale mandatului, noul demnitar s-a dovedit un om implicat, iar măsurile cu un mare impact asupra economiei nu au întârziat să apară.
Democratizarea lifturilor instalate în clădirea ministerului din Calea Victoriei şi reducerea risipei de hârtie au fost printre primele măsuri impuse de noul demnitar. În clădire sunt instalate 3 lifturi, dar de ani buni unul este blocat, el putând fi folosit doar de cei care merg la etajul unde se află cabinetul ministrului. Raţiunea de a ţine liber acest lift a fost că la ministru vin foarte multe delegaţii de oameni de afaceri, diplomaţi etc. Astfel, se evita prelungirea timpilor de aşteptare şi aglomerarea lui, asigurându-se un acces rapid la cabinetul ministrului. Modelul instaurat de foarte mulţi ani a dispărut însă peste noapte. Acum liftul este al tuturor.
Economie la hârtie
O altă măsură care va avea un impact major este reducerea consumului de coli A 4. Corespondenţa este importantă într-un minister, dar ea nu trebuie să ducă la risipă. Pornind, probabil, de la acest raţionament, ministrul a luat o decizie radicală. Pentru corespondenţă, foaia A4 se va completa faţă-verso.
Nemulţumirile mocnesc în curtea lui Năsui
În timp ce ministrul Năsui îşi pierde timpul cu tot felul de fleacuri, activitatea Ministerului Economiei este blocată. Nemulţumite de prestaţia lui Năsui, multe persoane din minister au plecat, iar altele se pregătesc să facă acelaşi lucru, ele dorind să lucreze în continuare cu Virgil Popescu, care a preluat Ministerul Energiei. Pe de altă parte, nici noua echipă de conducere a ministerului nu este completată, aşa că prin minister nu prea ai cu cine să vorbeşti. Frica de a semna ceva este omniprezentă în instituţia condusă de useristul Năsui, mai ales că şi el evită să-şi asume responsabilităţile funcţiei, susţin oameni din minister.
Marile probleme sunt încă neglijate
În tot acest timp, la nivelul conducerii ministerului trebuie luate o serie de decizii extreme de importante. În primul rând, trebuie organizate cât mai rapid selecţiile membrilor Consiliilor de Administraţie ale companiilor naţionale, conform legislaţiei guvernării corporatiste a întreprinderilor. În ultimii ani s-a mers pe improvizaţii, CA-urile fiind populate cu persoane numite strict pe criterii politice. Aprobarea planurilor de restructurare ale companiilor, a programelor de reorganizare a companiilor aflate în insolvenţă sunt alte chestiuni pentru a căror tranşare este nevoie de implicarea ministerului.