Jurnalul.ro Special Apare minivacanța mare pentru bugetari, ca să se dreagă după sărbători: se întorc la muncă abia pe 8 ianuarie

Apare minivacanța mare pentru bugetari, ca să se dreagă după sărbători: se întorc la muncă abia pe 8 ianuarie

de Monica Cosac    |   

Pe lângă cele 17 zile nelucrătoare stabilite deja prin lege pentru anul 2025, guvernanții au mai pregătit o surpriză pentru bugetari. Concret, angajații din instituțiile și autoritățile publice vor avea încă două zile libere, anul viitor, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este vorba despre zilele de vineri - 3 ianuarie și 2 mai - care vor deveni, astfel, punți între zilele care erau deja libere și weekenduri. Practic, după minivacanța de cinci zile de la finalul acestui an, bugetarii vor începe anul 2025 cu o altă minivacanță de șapte zile, astfel că vor reveni la muncă abia pe data de 8 ianuarie, însă doar pentru două zile „de acomodare”, pentru că apoi vine iar weekendul. Noile zile de repaus se impuneau „pentru recuperarea capacității de muncă” a personalului din sistemul bugetar, susțin inițiatorii proiectului de act normativ.

Conform Codului muncii (Legea nr.53/2003), până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc zilele lucrătoare pentru care se acordă „libere”, fiind vorba de zile care precedă şi/sau care urmează zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. 

Însă guvernanții nu i-au lăsat prea mult să aștepte pe angajații din instituțiile publice, așa că au depistat repede încă două zile care stăteau ca un ghimpe în coasta sărbătorilor legale, ca să le dea timp bugetarilor să-și programeze minivacanțele din ce în ce mai lungi. 

Astfel, printr-un proiect de HG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii se stabilește că zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 vor fi declarate zile libere pentru angajații bugetari, urmând ca acestea să fie recuperate ulterior.

„Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 se stabilesc ca zile libere. 

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice”, stabilește proiectul de act normativ. 

Ministerul Muncii precizează că angajații nu vor primi timp liber suplimentar pentru respectivele ore lucrate în plus. 

„Prezentul proiect de act normativ are în vedere asigurarea unei utilizări mai eficiente a duratei timpului de muncă, precum și crearea de timp liber în vederea recuperării capacității de muncă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice”, motivează reprezentanții Ministerului Muncii necesitatea acestui act normativ.

Doar 2 zile lucrătoare în două săptămâni de „liber”, „pauză” și „repaus”

Pentru finalul acestui an, Guvernul a făcut deja punte, declarând 27 decembrie 2024 – zi nelucrătoare, astfel că, după minivacanța de cinci zile de Crăciun (25-29 decembrie 2024), bugetarii vor reveni la muncă, cel puțin teoretic, pentru 2 zile (30 și 31 decembrie 2024), apoi vor intra în minivacanța de Revelion (1 și 2 ianuarie 2025). 

Practic, însă, zilele de 4-5 ianuarie 2025 vor pica în weekend și vor fi urmate de alte două sărbători legale – Boboteaza și Sfântul Ion – astfel că singura zi lucrătoare de la începutul anului 2025 ar fi fost 3 ianuarie.   

Însă, cum Ministerul Muncii vrea ca și această zi să devină punte nelucrătoare între „libere” și „repaus”, evident „pentru recuperarea capacității de muncă” a angajaților din instituțiile statului, aceștia se vor întoarce la birou abia miercuri, pe 8 ianuarie 2025. Doar pentru două zile „de acomodare”, pentru că apoi vine iar weekendul.

Cea de-a doua zi stabilită ca zi liberă pentru bugetari - 2 mai - vine după Ziua Muncii, care pică într-o zi de joi. Astfel că angajații de la stat vor avea și atunci o minivacanță de patru zile, care vine la nici două săptămâni după minivacanța de Paște (18-21 aprilie 2025). 

Lucrătorii din producție nu se vor putea bucura de toate liberele

Măsura anunțată de Ministerul Muncii nu se aplică chiar în toate domeniile. Spre exemplu, angajații din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului procesului de producție nu vor beneficia de aceste zile libere. De asemenea, magistrații și personalul din instanțele judecătorești care au procese programate în date de 3 ianuarie și 2 mai nu vor putea să se bucure de zilele libere.

De asemenea, Ministerul Finanțelor va continua operațiunile de încasări și plăți pe 3 ianuarie și 2 mai 2025, asigurându-se că toate tranzacțiile sunt înregistrate corespunzător, conform proiectului de act normativ, iar unitățile Trezoreriei Statului vor gestiona aceste operațiuni. Orice retururi legate de încasări vor fi, de asemenea, procesate în aceleași zile.

Care sunt cele 17 zile de sărbătoare legală în 2025

Ca și în 2024, în anul următor angajații din România vor avea 17 zile libere oferite de stat - sărbătorile legale prevăzute în Codul muncii - dar numai 13 dintre acestea vor pica în timpul săptămânii, iar 4 zile libere vor fi în weekend:

  • 1 ianuarie - Anul Nou (miercuri); 

  • 2 ianuarie - A doua zi de Anul Nou (joi); 

  • 6 ianuarie - Bobotează (luni); 

  • 7 ianuarie - Sfântul Ioan Botezătorul (marți); 

  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (vineri); 

  • 18 aprilie - Vinerea Mare a Paștelui (vineri); 

  • 20 aprilie - Paștele (duminică); 

  • 21 aprilie - A doua zi de Paște (luni); 

  • 1 mai - Ziua Muncii (joi); 

  • 1 iunie - Ziua Copilului (duminică); 

  • 8 iunie - Rusalii (duminică); 

  • 9 iunie - A doua zi de Rusalii (luni); 

  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului (vineri); 

  • 30 noiembrie - Sfântul Andrei (duminică); 

  • 1 decembrie - Ziua Națională a României (luni); 

  • 25 decembrie - prima zi de Crăciun (joi); 

  • 26 decembrie - A doua zi de Crăciun (vineri).

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri